eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Játék- és dokumentfilm készült az 1956-os salgótarjáni sortűzről

A Nincs kegyelem című film az 1956-os, salgótarjáni sortűz eseményeit idézi fel - visszaemlékezésekkel és egy személyes történet játékfilmes megelevenítésével. A filmben olyan színészek is játszanak, mint Törőcsik Mari, Kubik Anna, Györgyi Anna és Gáspár Tibor - mondta az InfoRádióban Matúz Gábor rendező.

1956. december 8-án délelőtt pufajkások és szovjet katonák perceken keresztül, válogatás nélkül lőtték az előző éjszaka elhurcolt munkások kiszabadítására összegyűlt fegyvertelen tömeget és járókelőket a város központjában. A halálos áldozatok számát 47 és 131 közé teszik. 

A film alkotója elmondta, két történet jellemzi jól, miért fontos, hogy a filmben túlélők is megszólalnak. Az egyikük ugyan nem kapott találatot, de két rokona is kint volt a tüntetésen. A húga a tüntetők, a bátyja pedig a pufajkások között. A lánytestvért halálos találat érte. Nem tudni, hogy a testvére ölte-e meg, de az biztos, hogy lőtte a tömeget – tette hozzá Matúz Gábor.

„A másik ok, amiért fontosak a film dokumentarista részei, hogy a lövöldözés színhelyétől 200 méterre van egy pici domb, ahol Salgótarján fő plébániatemploma van. Fél tizenkettőkor egyszerre kezdődött a mise és a lövöldözés. Erre szokás mondani, ha megkérnek, hogy ilyet írjak a forgatókönyvbe, visszautasítanám, mert annyira direkt és didaktikus lenne, az élet pedig megírta ezt helyettünk. Egy idős pap meséli el a történetet, aki akkor orgonált a templomban.”

A játékfilmes vonal történetének születéséről Matúz Gábor azt a mondatot idézte, amelyet Sztálinhoz köt: „egy ember halála tragédia, egy millióé pedig statisztika.” A rendező hozzátette, ez így van, nem nagyon tudunk mit kezdeni a nagy számokkal, nehéz elképzelni, mennyi egymilliárd forint, száz vagy kétszáz halott. Jobban megérint, ha személyre bontva látjuk a történetet – tette hozzá a rendező.

„Kiválasztottunk három fő szereplőcsoportot: a gyilkosokét, az áldozatokét és a segítőkét. Nem bonyolult jellemfejlődésekről és karakterábrázolásokról van szó, hanem szeretnénk megjeleníteni, milyen hármas lábon állt ez a történet a mi megközelítésünkben akkor, 1956. december 8-án” - mondta Matúz Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×