eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így élt a díva, aki arról lett híres, hogy híres

Másfél hónappal 100. születésnapja előtt elhunyt Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi filmdíva. Hírnevét legalább annyira köszönhette viharos magánéletének, mint a vásznon nyújtott alakításainak - ahogy mondták róla, ő volt az első, aki arról lett híres, hogy híres.

Valódi életkora szinte megállapíthatatlan, életrajza bővelkedik az ellentmondásokban. Annyi bizonyos, hogy február 6-án született Budapesten, saját bevallása szerint jövőre lett volna százéves. Anyai nagyanyjának ékszerüzlete volt, apja katonatiszt, anyja társasági szépasszony volt. Eredetileg Gábor Sárinak hívták, a Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén így becéztek. Budapesten és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott.

Anyja mindenképp sztárt akart csinálni három csinos lányából, s benevezte Sárit a Magyarország Szépe versenyre. Meg is nyerte, 1936-ban ő lett Miss Magyarország - más források szerint azonban fiatal kora miatt kizárták a versenyből. Mindenesetre eljutott Bécsbe, ahol a kor egyik leghíresebb tenorja felfigyelt rá, és felkérte partnerének egy operettelőadásban, a siker nyomán pedig Zsazsa elhatározta: színésznő lesz.

Hogy elszabaduljon otthonról, férjhez ment a 60 éves török külügyi szóvivőhöz. Az ő oldalán 1938-tól két évet töltött Ankarában, s már ekkor felhívta magára a figyelmet liezonjaival. A második világháború kitörése után elvált, majd 1941-ben anyjával és húgaival az Egyesült Államokba utazott új életet kezdeni. Amerikába érve szinte azonnal feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez. Ő az egyetlen, akihez - saját bevallása szerint - csupán a pénzért ment hozzá, és akinek gyereket szült, igaz már a válás után. Kapcsolatuk rövid és heves volt, a végén annyira elmérgesedett, hogy Hilton inkább hagyta leégni házát, mert tudta, hogy abban ott van felesége kedvenc kutyája.

Zsazsa hamarosan hozzáment George Sanders Oscar-díjas színészhez, akit élete nagy szerelmének nevezett, de vele sem élt tovább, mint előző hitvesével - a rosszmájúak szerint ekkor került legközelebb az Oscar-díjhoz. Ekkortájt kezdődött filmes pályafutása, 1952-ben szerepet kapott a Moulin Rouge-ban. A következő két évtized alatt több tucat filmben állt a kamera elé, számos alkalommal világsztárok oldalán, de a kritikusok szerint színészi tehetséget talán kettőben ha elárult.

Hírnevét nem is filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. A szakirodalomban ismert a Zsazsa-faktornak nevezett jelenség, amikor valaki úgy lesz ismert, hogy egész élete során semmi jelentőset nem alkot. Zsazsa mindent megtett, hogy a bulvárlapok címoldalára kerüljön, összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva. (Saját számítása szerint csak nyolc és fél férje volt, mert 1982-es házasságát egy spanyol herceggel nem tartotta igazinak.) Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is.

Szellemes társalgó volt, számos mondásából lett szállóige. "Egy okos lánynak nem probléma a férfi, hanem megoldás" - vallotta. Eszerint élt, s egyre vagyonosabb lett, ahogy mondta, "Nagyon jó vagyok háztartásban, ha elhagyok egy férfit, mindig megtartom a házát". "Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat" - e mondása bekerült a 20. század halhatatlan idézeteinek gyűjteményébe. A másik nemről így vélekedett: "Természetesen a férfiakat úgy kell elfogadni, ahogy vannak. De nem szabad őket így hagyni!" Az a kijelentése, amely szerint "Én személy szerint semmit sem tudok a szexről, mert mindig férjnél voltam", ugyanakkor nem teljesen fedi a valóságot, mert a pletykák szerint szeretője volt - többek között - John F. Kennedy elnök, Frank Sinatra, Richard Burton és Sean Connery is.

A plasztikai sebészek műtőit gyakran felkereső színésznő két bestsellert is kiadott, vallomásai magyarul Nekem nem elég egy élet címmel láttak napvilágot. Különböző országok televíziós showműsorainak kedvelt vendége, sztárja maradt idősebb korára is.

2002 novemberében súlyos autóbaleset érte, a kórházat elhagyva beköltözött egy idős sztárokat gondozó szanatórium egyik luxuslakosztályába. Tolókocsiban közlekedett, s több agyvérzés is érte, arcának egyik oldala lebénult. 2011 januárjában fertőzés miatt amputálták jobb alsó lábszárát, s azóta is többször került kórházba, augusztusban ezüstlakodalmát is ágyban fekve ünnepelte.

Egy évvel később, 2012-ben először ismerte el valódi korát, amikor nagyszabású partit adott 95. születésnapján. Ekkor már ágyhoz kötött betegként élt Bel Air-i otthonában, szélütés miatt csak csövön keresztül tudták táplálni, és túlélt egy súlyos tüdőgyulladást is. Az élni akarás azonban nagyon erős volt benne, még lányát is túlélte, aki tavaly januárban, 67 évesen hunyt el.

Zsazsa idén februárban szűk körben ünnepelte meg 99. születésnapját, a nagyszabású mulatságot jövőre, 100. születésnapjára tervezték.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×