eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyar lemezek a legrangosabb világzenei listán

Hat magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 200-as elitben a legjobb helyezést Lajkó Félix érte el, akinek Most jöttem című, a Fonó Budai Zeneház gondozásában megjelent albuma a 30. lett.

A lista a havonta kiadott toplistás szavazatok alapján áll össze, amelyet minden hónap 1-jén tesznek közzé a wmce.de honlapon. A zsűriben 25 ország 50 rádiós világzenei szakembere dönt havonta pontozásos rendszerben - tájékoztatta a Fonó az MTI-t.

A top 200 között a Fonó három lemeze került. Lajkó Félix albuma mellett a Buda Folk Band Saját gyűjtés című lemeze a 62., Herczku Ági Live at Womex című koncertanyaga a 94. helyen végzett. Más magyar albumok közül a Söndörgőé (Live Wires, kiadó: Riverboat) a 63., a Kerekes Band szerzői kiadásban megjelent Back to Folkja a 149. lett. Lovász Irén közös lemeze Jitka Suramskával és Michal Elia Kamallal (Tri hlasy) a 163. helyen zárt 2017-ben.

A 2017-es világzenei listára 854 lemezt jelöltek, az első helyre a nyugat-szaharai/spanyol Aziza Brahim került Abbar El Hamada című albumával, amelyet a német Glitterbeat Records, a tavaly és idén is a legjobb világzenei kiadónak választott label gondozott. A második a brazil Elza Soares lett, lemezének címe The Woman at the End of the World (A Mulher do Fim do Mundo), kiadója a Mais Um Discos. A harmadik helyre a nigeri Bombino futott be, Azel című anyagával (Partisan Records). A teljes éves lista a http://www.wmce.de/Year_2016.html címen érhető el.

A WMCE már korábban, szeptemberben bejelentette, hogy a kiadók versenyében a Fonó Budai Zeneház az igen előkelő 4. helyre került. A Fonó több száz kiadó közül nemcsak Magyarországról, hanem a közép-kelet-európai régióból is egyetlen kiadóként negyedik éve szerepel a legjobbak között, és idén először található az élmezőnyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×