eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szombathely szeretne lenni Európa Kulturális Fővárosa

Szombathely is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre - mondta el az MTI érdeklődésére szerdán a vasi megyeszékhely kultúráért felelős alpolgármestere.

Egy település versenyképessége, vonzereje, gazdasági ereje nemcsak az ipari üzemek, létesítmények számától, méretétől, hanem egyre inkább szellemi, kulturális, oktatási potenciáljától függ - jelentette ki Koczka Tibor, aki szerint fontos, hogy az emberek érezzék, jó Szombathelyen élni, jó szombathelyinek lenni.

Elmondta, 2023-ban ismét egy magyarországi város lehet Európa Kulturális Fővárosa, és pályázók között ott lesz Szombathely is.

Hangsúlyozta: terveik között nem pusztán egy nagyszabású rendezvénysorozatot szerepel, sokkal inkább egy hosszú távú városfejlesztési programról van szó.

Szavai szerint az Európa Kulturális Fővárosa pályázat nem csak egy eseményekkel teli évről, hanem arról szól, hogy a kultúra miként vehet részt a gazdaságfejlesztésben, a gazdaságélénkítésben.

Egy sikerre érdemes pályázatban azt kell megfogalmazni, hogy milyen Szombathelyen szeretnénk élni 2030-ban - emelte ki.

Több magyar város pályázik, és nyilván csak egy győzhet. De úgy gondolom, hogy mindazon települések nyerni fognak, amelyek egy jó alapra épülő, megvalósítható pályázatot, illetve városfejlesztési anyagot raknak össze, megfogalmaznak egy megvalósítható pozitív jövőképet - fogalmazott a politikus, aki szerint Szombathelynek jó alapot jelent a pályázathoz a város 2000 éves múltja, a keresztény gyökerek, a kereskedő népeket és országokat évezredek óta összekötő Borostyánkő út.

Hozzátette: a pályázatnál méltán támaszkodhatnak a Szombathelyen meglévő tudásra, aminek egyik pillére a szombathelyi egyetem, de számítanak a városban élő nemzetiségekre és minden civil kezdeményezésre. Kiemelte: csak úgy lehet sikeres egy település, ha céljaihoz széleskörű társadalmi összefogást tud teremteni.

Eddig Szombathely mellett Tokaj, Debrecen, Eger, Veszprém és Gödöllő jelentette be, hogy indul a pályázaton az Európa Kulturális Fővárosa címre.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×