eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Oscar-díjas sztárok a Szabadság-érem díjazottjai között

Tom Hanks, Robert Redford és Robert De Niro Oscar-díjas színészek is megkapják idén a legnagyobb civil amerikai kitüntetést, a Szabadság-érmet.

A színészekkel együtt 21-en vehetik át a Presidential Medal of Freedom nevű, 100 ezer dolláros (29 millió forintos) pénzjutalommal járó díjat Barack Obama amerikai elnöktől november 22-én - közölte a washingtoni Fehér Ház.

A Szabadság-érmet jelenlegi formájában 1963 óta adják át olyan személyiségeknek, akik "jelentősen hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához vagy nemzeti érdekei érvényesítéséhez, a világbékéhez vagy más jelentős közérdekhez".

Az idei díjazottak között van Kareem Abdul-Jabbar és Michael Jordan sportoló, Bruce Springsteen és Diana Ross zenész, Ellen DeGeneres műsorvezető-komikus, Frank Gehry építész, valamint Bill és Melinda Gates.

Az elismerést korábban Oprah Winfrey műsorvezető, Angela Merkel német kancellár, Teréz anya, a Nobel-békedíjas Malala Juszafzai pakisztáni emberjogi aktivista, Lech Walesa lengyel politikus, a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom vezetője, valamint Bono, a U2 együttes frontembere is átvehették.

Tavaly többek közt Barbra Streisand énekesnő és Steven Spielberg rendező kapta meg a díjat.

Az amerikai elnöki Szabadság-érmet eredetileg Harry Truman alapította 1945-ben, és polgári személyeknek adományozták a második világháborúban szerzett érdemeik elismeréseként. A rangos kitüntetést később John F. Kennedy újította fel a kiemelkedő békebeli teljesítményt nyújtó személyek jutalmazására.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×