Támadó tűz voltunk - Kortárs magyar írók kötete 1956-ról

Infostart
2016. november 18. 15:15
"Támadó tűz voltunk" - Kortárs magyar írók antológiája 1956-ról címmel jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia válogatás-kötete. Kiadtak egy hangoskönyvet is, amelyen többek között Haumann Péter, Huszti Péter és Béres Ilona olvasnak az összegyűjtött versekből.

„Támadó tűz voltunk” - Kortárs magyar írók antológiája 1956-ról címmel jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia válogatás-kötete. Kiadtak egy hangoskönyvet is, melyen többek között Haumann Péter, Huszti Péter és Béres Ilona olvasnak az összegyűjtött versekből. Seres Gerda összefoglalója.

Az írók-költők közül sokan tevékenyen is részt vettek az 1956-os forradalomban, akadt aki megsebesült, másokat évekre börtönbe zártak a megtorlások során. Gérecz Attila költő pedig életét vesztette a fegyveres harcban.

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata most arra vállalkozott, hogy egy gyűjteményes vers és próza kötetet állít össze '56-ról. A könyvet a nemrég elhunyt költő Oláh János szerkesztette, ám a munkát Mezey Katalinnak kellett befejeznie.

„Az irodalmi tagozat határozta el, hogy partnereket keres ahhoz, hogy megjelentessen egy olyan irodalmi olvasókönyvet, amelynek a gerincét a kortárs magyar írók és költők 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán vagy azzal egyidejűleg írt művei jelentik.”

Mezey Katalin hangsúlyozta: későbbi generációk művei is bekerültek a kötetbe, a cél az volt, hogy ne pusztán a szerző forradalomhoz való viszonyát fejezzék ki ezek az alkotások, hanem hű képet adjanak az eseményekről és az azt követő megtorlások és hallgatás időszakáról.

A kötet mellett megjelent egy hangoskönyv is VERS és PRÓZA '56 címmel – ezen a lemezen a kötet műveiből válogattak – tette hozzá Rátóti Zoltán, a színházi tagozat vezetője.

„A tagozatunk minden színművésze részt vett ebben. Haumann Péter nem kisebb vers felolvasására vállalkozott, mint Illyés Gyula klasszikusnak mondható, Egy mondat a zsarnokságról című művére. Vállalta a cd-n a szereplést és a versmondást Pártay Lilla, de hallható Tokody Ilona is, valamint még egy operista Bede-Fazekas Csaba Győrből.”

Az MMA főtitkára, Kucsera Tamás elmondta: az elmúlt év végén és idén is több '56-os tematikájú pályázatot írtak ki.

„A Magyar Művészeti Akadémia az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő tematikájú pályázatokat írt. Ha ezekhez hozzávesszük az akadémiai együttműködésben megvalósuló pályázatokat, akkor elmondható, hogy többszázas nagyságrendű akciót tudott támogatni vagy valósított meg.”

A kötet és a hangoskönyv egyelőre 500-500 példányban jelent meg, de tervezik az utánnyomást, mivel minden iskolába és könyvtárba szeretnék eljuttatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kortárs magyar írók kötete 1956-ról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást