Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Madárijesztőt is megmentené a Smithsonian

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmklasszikus Madárijesztő-jelmezének megmentésére indított adománygyűjtő akciót a washingtoni Smithsonian múzeum, amely mindössze egy nappal korábban jelentette be, hogy sikerült összegyűjteni a szükséges összeget a filmből ismert piros cipellők megőrzésére.

A Smithsonian Amerika Történeti Nemzeti Múzeuma bejelentette, hogy meghosszabbítja a Kickstarter portálon indított adománygyűjtő kampányát.

Az intézménynek 85 ezer dollárra (24 millió forint) van szüksége az egykor Ray Bolger viselte Madárijesztő-jelmez helyreállításához és méltó elhelyezéséhez. A kosztümöt a színész özvegye, Gwendolyn Bolger adományozta a múzeumnak 1987-ben.

Amennyiben az új adománygyűjtő kampány is sikerrel jár, akkor a Madárijesztő kalapja is helyet kap Dorothy piros cipellője mellett a múzeum 2018-ban nyíló új popkultúra-tárlatán. A jelmez egészét csak időszakosan fogják kiállítani.

A múzeum egy hete indított adománygyűjtést a musical végén Dorothy lábán látható piros cipők megmentése érdekében. A kitűzött 300 ezer dolláros célt vasárnap estére érték el, hála a hat kontinens 41 országából adakozó 5300 támogatónak.

A piros cipellő az Amerika Történeti Nemzeti Múzeum gyűjteményének legnagyobb becsben tartott tárgyai közé tartozik. A múzeum épp ezért olyan vitrinben akarja tenni, amely lehetővé teszi, hogy a jövendő nemzedékek is megcsodálhassák.

A lábbelit Gilbert Adrian, az MGM-stúdió vezető jelmeztervezője készítette. Bár a cipők a filmvásznon élénkpirosnak látszanak, a valóságban rubinvörösek, mert ha piros lett volna a színük, azt a korabeli színes filmtechnika világítása narancssárgává változtatta volna.

A hét évtizeddel ezelőtti forgatáshoz több pár készült a piros cipőből, négy pár hollétéről tudnak, ezek egyike van a washingtoni múzeum birtokában. Egy ötödik párat 2005-ben a minnesotai Judy Garland Múzeumból loptak el, és többé nem került elő.

A Madárijesztő-jelmez esetében a múzeum dolgozói ugyancsak igyekeznek megtalálni a legjobb módját a filmtörténeti relikvia megóvásának és méltó elhelyezésének.