eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Zsuzsika teáskancsóját keressük - Vizuális trehányságaink

"Zsuzsika teáskancsóját keressük" - Vizuális trehányságaink

A Csili Művelődési Házban október végéig látogatható a Megértésüket köszönjük! című kiállítás. Müllner Dóra gyűjtő, mintegy 150 feliratot állít ki különös, A4-es lapra nyomtatott, félhivatalos üzenetekből.

„Tíz évvel ezelőtt kezdtem gyűjteni, amikor a Kiscsillag zenekarral dolgoztam. Jártam velük az országot, a munka mellett volt időm egy kicsit sétálni a különböző vidéki városokban. A minket körülvevő furcsa vizuális dolgokat kezdtem el fényképezni, észrevettem, hogy mennyi mindent A/4-es papíron közölnek velük, a figyelmem aztán erre koncentrálódott. Az Instagram megjelenésével lett ezkoncepcionális gyűjtés, ez három-négy éve volt, azóta jó sok fotó összegyűlt, háromszáz biztosan, most százötvenet állítottunk ki” - mondta Müllner Dóra.

A legemlékezetesebb feliratok közé a gyűjtemény összeállítója a kiállítás címét adó Megértésüket köszönjük! kifejezést sorolta, mert mint mondta ebből óriási mennyiséget talált szerte az országban. Az egyik kedvencén az áll: "Dohányozni és alkoholt fogyasztani tilos. Megértésüket köszönjük."

Müllner Dóra hozzátette: „különösen érdekesek azok, amelyeket valaminek a megjavítása helyett írnak ki. Ilyen például egy kilincs, ami minden logikának ellentmondóan működik és ahelyett, hogy valaki megpróbálná megjavítani, egy A/4-es papíron különböző piktogramok segítségével adják a tudtunkra, milyen irányba nyit és zár. Nagy kedvenc az is, amit egy konyhás néni írhatott ki, amely szerint »Zsuzsika teáskancsóját keressük«".

Müllner Dóra úgy fogalmazott, mivel ki van rá hegyezve, külföldön is észreveszi a feliratokat.

„Ott jóval funkcionálisabbak és kevesebb is van belőlük, mint Magyarországon. Bizonyos szempontból ez is hungarikum, bár valójában soha nem lesz azzá, legalábbis remélem.”

Szórakoztató, de szomorú is, mert mindez egyfajta vizuális trehányságot is jelent.

„Sokat ezek közül régen címfestő festett és szép zománctáblán jelent meg, mostanra eljutottunk az egészen instant megoldásig; egy nejlonzacskóba dugott papírdarabig, ami celluxszal kerül fel a falra” - mondta Müllner Dóra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×