eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma

Polgár Judit: a sakk nem csak a harminckét figuráról szól

Világsakkfesztivált rendeznek szombaton Budapesten a Várkert Bazárban, amelynek főszervezője Polgár Judit. Minden idők legjobb női sakkozója a rendezvény részleteiről beszélt az InfoRádióban.

A fesztivál ötletgazdája és főszervezője, minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven át vezető Polgár Judit szerint a Világsakkfesztivál 2007-es indulásakor az volt a cél, hogy minél többen átélhessék a sakk mint játék és sportág adta élményeket, és legyen egy nap, amikor a világon minden sakkot szerető ember osztozik a közös játék élményén.

„A fesztivál lényege, hogy minél szélesebb körben eljuttassuk a sakkot; azoknak, akiket még nem szippantott be a sakk világa és megmutatni azoknak, akik szeretnének megbarátkozni vele” - mondta Polgár Judit.

Minden idők legjobb női sakkozója hozzáfűzte, a látogatók talán mást is kapnak, mint amit gondolnának.

„Nemcsak a sakktábláról és a harminckét figuráról szól ez a sport, hanem sokkal többről. A kulturális, oktatási, művészi és természetesen a sportos megközelítéséből is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők” - mondta Polgár Judit.

Sok program lesz a Várkert Bazár 2000 négyzetméterén. A nemzetközi világklasszisokat és hat kiváló magyar játékost felvonultató Highlander Kupa, mellett lesz sakkszimultán is – jelezte a fesztivál főszervezője.

„Zsófia és én harminc-harminc emberrel játszunk majd. Négy csoportban lesz sakkpalota kupa a gyerekeknek, amelyen megmérettethetik magukat, és tehetségfelmérés is. Olyan dolgok is lesznek, amihez nem kell tudni sakkozni, ilyen például a sakkfigurakészítés a sakkpalotasétány is, ahol finom csokoládéért cserébe feladatokat kell teljesíteni” - emelte ki Polgár Judit.

Ezen kívül rengeteg ügyességi, kreatív és kézműves programok várják a gyerekeket, a színpadon interaktív játékok zajlanak; például sakkelőadás kezdőknek Polgár Zsófiával, és lesz előttem az utódom a sport szemszögéből.

„Fontosak a régi klasszikusok, a halhatatlan sportolók közül Kulcsár Győző, Vaskuti István, Faragó Tamás és Kozák Danuta is ellátogat hozzánk – az fantasztikus élmény lesz, nemcsak a látogatóknak, hanem nekem is. Számtalan olyan program lesz, amelynek segítségével két órát, folyamatos játékkal simán el tudnak tölteni a családok, gyerekek” - ígérte Polgár Judit.

Polgár Judit kijelentette, a sakkszeretőkön kívül azok is biztosan találnak szórakoztató programot, akik még soha nem voltak sakkeseményen, nem is ismerik a játék szabályait.

Az idei eseményhez - amelynek jelmondata: "A sakk összeköt minket" - közel 90 országból csatlakoztak. Az egész napos sakkfesztivál 10 órakor kezdődő színes programjában minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×