Hőst és botfülű énekesnőt nézhetünk a moziban

Infostart
2016. szeptember 8. 17:45
Tom Hanks és Meryl Streep életrajzi alkotásokban tűnik fel, míg Kevin Spacey macskát alakít a héten a mozikba érkező új filmjében.

2009. január 15-én, nem sokkal azután, hogy a New York-i LaGuardia repülőtérről felszállt a US Airways légitársaság 1549-es járata, az Airbus A320 gép madárrajjal ütközött, ami arra kényszerítette Chesley Sullenberger kapitányt, hogy 155 utassal a fedélzeten kényszerleszállást hajtson végre a Hudson folyón. Az ő történetét dolgozza fel Clint Eastwood "Sully - Csoda a Hudson folyón" című drámája, Tom Hanksszel a főszerepben.

Bár az sajtó az első pillanattól hősként kezelte a kapitányt és legénységét a sikeres megmenekülésért, a balesetet követő vizsgálat során Sullenbergert súlyos kérdésekkel szembesítik döntése helyességét illetően, ami munkáját, megbecsülését és családi élete harmóniáját is veszélybe sodorja. A kritikák többsége Tom Hanks játékát emelte ki az alkotásból, de kiemelik Clint Eastwood szokásos, magas színvonalú rendezését is, ami méltó módon tiszteleg egy hétköznapi hős előtt.

A jómódú, jólelkű és hamis hangjáról híres New York-i operarajnogó örökösnő, Floren Foster Jenkins életét dolgozza fel Meryl Streep főszereplésével "Florence - A tökéletlen hang" című életrajzi dráma. Az önjelölt botfülű énekesnő élete a zene, ám képességeinek hiányával nincsen tisztában, köszönhetően menedzser-férje és zongorakísérője tapintatának. Igazi gond akkor merül fel, mikor Florence bejelenti, valóra váltja élete álmát, és koncertet ad a Carnegie Hallban.

A kritikusok ismét csak dicsérik Meryl Streep kimagasló alakítását, amit Hugh Grant és az Agymenők Howard Wolowitzaként megismert Simon Helberg oldalán nyújt, a királynőt is rendező Stephen Frears legújabb alkotásában.

Jóval kedvezőtlenebbül fogadta a kritika a Kevin Spacey főszereplésével készült Kilenc élet című családi vígjátékot. A milliárdos Tom Brand munkamániája háttérbe szorítja családi kötelezettségeit. Mikor kislánya 11. születésnapjára mégis megveszi a számára gyűlöletes macskát ajándékba, egy baleset folytán a cirmos bőrében találja magát, és egy hete van kimutatnia családja felé a kellő megbecsülést, különben a varázs visszafordíthatatlannak bizonyul. A kritika gyűlölte a kínos, viccmentes, klisékből építkező családi mozit, és ezen a mellékszerepekben Jennifer Gardner és Christopher Walken sem tudott segíteni.

S művészmozik a Mondd ki, hogy uborka! című bizarr francia vígjátékot mutatják be, amiben a mindenkinek megfelelni kívánó békés családapát, Philippe Marst hozza ki fokozatosan a béketűrésből őrült környezete, különösen, miután egyik eszét vesztett kollégája úgy dönt, beköltözik hozzá.