Teréz anya szentté avatása nem katolikus belügy

Infostart
2016. szeptember 3. 12:00
Vasárnap szentté avatják Teréz anyát. A szkopjei születésű apáca Kalkutta szegényei között végzett munkájával széles körű elismerését váltott ki. Tevékenységét 1979-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

A vatikáni bíborosi konzisztórium március közepén döntött arról, hogy szeptember 4-én szentté avatják a Vatikánban Teréz anyát.

Máté-Tóth András keresztény teológus, valláskutató akkor a következőket mondta: „Már a halála pillanatában egyértelmű konszenzus volt a katolikus egyházban arról, hogy Teréz anya működése, személyes életpéldája olyan, amely nem csak a szűk régióban, hanem az egész világon példaként mutatható fel. Ezért aztán az előkészületi eljárás sem volt olyan hosszú. Azt hiszem, most sokaknak nagy örömöt jelent, hogy szentté lesz avatva” - fogalmazott.

„A szentté avatás egy szentmisével egybekötött ceremónia, amit Ferenc pápa mutat be az irgalmasság szentéve önkénteseinek jubileuma keretében.

"Azoknál a szentté avatásoknál, ahol az illető szent nagyon nagy tömegek számára jelentett sokat még életében, átlagon felüli jelenlétre kel számítani. Biztosra vehető, hogy a teljes Szent Péter tér és az oda vezető sugárút tele lesz hívekkel, akik szeretnék Rómában átélni ezt a nagyszerű és felemelő pillanatot” - jelezte a valláskutató.

Máté-Tóth András azt mondta, Teréz anya szentté avatása akkor, amikor az egész Földön sokan élnek szegénységben, nem csak egy katolikus belügy, hanem az emberiség ügye is letenni a voksot egy bizonyos magatartásforma mellett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Teréz anya szentté avatása nem katolikus belügy
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást