Ezeréves sziklafestményeket mosott el az özönvíz

InfoRádió / MTI
2016. augusztus 26. 05:23
Áradások okoztak jelentős károkat őskori sziklarajzokban és -festményekben Északnyugat-Kínában, a Ninghszia-Huj autonóm terület Holan hegységében.

Az elmúlt öt napban lezúdult csapadék számos értékes képzőművészeti emléket rongált meg, amelyek 3-10 ezer évvel ezelőtt készültek. Egyeseket a sár és az iszap halványított el, másokat egyszerűen leradírozott az áramló víz, de vannak olyan sziklák is, amelyek a külső behatás miatt megrepedtek.

Egyelőre körülbelül tucatnyi, ábrákkal, jelentekkel díszített sziklát nem találnak.

A térségben a szakemberek - több száz kilométeres távon szétszóródva - mintegy 20 ezer sziklarajzot és -festményt vettek számba. Alkotóik egykori észak-kínai nomád törzsek tagjai voltak.

A festményeken a leginkább visszatérő motívumok az állatok, de embereket, járműveket, növényeket, bolygókat, ujjnyomatokat, valamint írásjegyeket és absztrakt alakzatokat is találni köztük. Az emberi alakokat vadászat, pásztorkodás, áldozat bemutatása, csaták, tánc és nemzés közben ábrázolták. Az állatok között előfordulnak tigrisek, leopárdok, szarvasok, birkák, marhák, lovak és tevék.

Az eső miatt létrejött erős sodrású vízfolyások okozta károk felmérése még zajlik a Holan hegységben.