eur:
392.81
usd:
368
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Világ legforróbb pontja felkerült az UNESCO-listára

A Világ legforróbb pontja felkerült az UNESCO-listára

A világ legforróbb pontja Iránban, ördögráják és bálnák menedéke a Csendes-óceánon, a ködfoltos párduc őserdeje és a dél-iraki mocsárvidék, amely a bibliai Édenkert mintájául szolgálhatott. 21 helyszínnel bővült az UNESCO világörökségi listája.

Az államcsíny és katona puccs zilálta Isztambulban tartotta a hétvégén az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezete 40. ülésszakát. Az UNESCO világörökségi listájának bővítésén dolgozott a testület, és 27 jelölésből 12 kulturális, 6 természeti és 3 kulturális és természeti helyszín került fel a listára.

Le Corbusier építészeti munkásságának jelölését korábban már kétszer elutasította a szervezet, de most 7 ország összefogásával új stratégia mentén jelölték a világhírű francia művész épületeit. A Franciaországon kívül Argentínában, Belgiumban, Indiában, Japánban, Németországban és Svájcban található épületek és épületegyüttesek a modernitás globalizálódásának tanújeleként kerültek fel idén az UNESCO listára.

Környezeti értékeket őriz a Kína Hupej tartományában található Sennungcsia őserdő, amely köderdőiben számos ritka állatfaj él, így az arany piszeorrú majmok, vagy párducfélék és az ázsiai fekete medve.

Mexico felségterülete a Revillagigedo szigetcsoport, amely szintén az UNESCO listán kapott helyet. A Csendes-óceánból kiemelkedő négy sziget, gyakorlatilag egy óceáni vulkanikus helyvonulat a vízből kibukkanó négy csúcsa. A szirtek között előszeretettel találnak menedéket ördögráják, bálnák, delfinek és cápák, de a szigeten jó néhány úgynevezett endemikus faj is él. A szárazföldtől való távolság miatt ezek a bennszülött fajok ökológiailag nagy jelentőségűek. 15 szárazföldi madárfaj és 3 hüllőfaj él a szigeteken, valamint a sirály populációnak is nagy jelentőségű a szigetcsoport.

A világ legforróbb pontját, az Iráni Lut-sivatagot is bevették a világörökségi listára, még ha az alkalmanként 70 Celsius fokos hőmérséklet és a júniustól októberig tomboló forró szél nem is teszi élhetővé a helyet, a különleges formájúra koptatott vörös homokkő sziklái gyönyörűek.

A földi pokol mellett a földi édenkert sem maradhatott le az UNESCO listáról, a dél-iraki mocsárvidék a világ legnagyobb szárazföldi deltavidéke, itt található Uruk, Ur és Eridu sumér városok régészeti lelőhelye. Az ősi Mezopotámia városait és a folyódelta egyedülálló természeti térségét tartják a bibliai Édenkert mintájának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×