Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hoppál Péter megnyitotta a Múzeumok éjszakája programsorozatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Múzeumok éjszakáját a kulturális ágazat egyik legfontosabb központi ünnepségének nevezte Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a szombati programsorozat országos megnyitóján Pécsen.

A Hősök, újítók, felfedezők címet viselő idei rendezvénysorozat az ország 400 intézményében több mint 2200 programmal várja a résztvevőket - mondta az államtitkár.

Felidézte, hogy az Múzeumok éjszkája idei központi helyszíne Kecskemét, ahol tavaly több mint 60 ezer látogatót regisztráltak. Itt ötven helyszínen több száz program közül választhatnak a látogatók: előadással emlékeznek az olimpiák kecskeméti hőseire a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, a Bozsó Gyűjtemény rejtvényekkel átszőtt felfedezőtúrára invitál, a Kelemen László Kamaraszínház a Bánk bán előadás jelmezeiből és fotóiból rendez tárlatot. Az államtitkár szólt arról is, Budapesten idén is központi karszalagbelépőt lehet váltani: a hat év alattiak számára a belépés ingyenes, a felnőttjegy 1500, a gyermekjegy 600 forintba kerül. A karszalagot megvásárlók a helyszínek összes programjához csatlakozhatnak, megtekinthetik a kiállításokat és ingyen utazhatnak a hét útvonalon közlekedő múzeumi buszjáraton.

A megnyitónak otthont adó pécsi Janus Pannon Múzeum (JPM) Vasarely Múzeumában többek között kreatív, op-art stílusú szelfit, valamint a képzőművészre jellemző motívumokból saját Vasarely-képet is készíthetnek a látogatók. Pécsett egyebek mellett még a Zsolnay Múzeumban csempefestést tartanak, a Vasváry-házban a pécsi kesztyűé lesz a főszerep. Idén sem marad el a fáklyás túra a Jakab-hegyre, ahol a pálos kolostor romjánál a rend egyik szerzetese vezeti be a kolostori élet mindennapjaiba a túrázókat. Június 25-én Budapesten tizennegyedik, vidéken pedig tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelyet minden évben a leghosszabb naphoz, Szent Ivánhoz közel eső szombaton tartanak meg.