Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megvan a világ legjobb étterme!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hagyományos olasz ételeket leleményes újításokkal kínáló Osteria Francescana lett az első A világ legjobb 50 étterme éves rangsorában.

A hétfőn közzétett lista modenai győztese tavaly a második helyen végzett, akkor a spanyolországi Gironában lévő El Celler de Gran Roca étterem előzte meg.

"A séf bátor kreációi tökéletes egyensúlyt teremtenek az örökség tisztelete és a korszerűség igénye között" - fogalmazott a rangsor készítőinek egyike Massimo Botturát, az Osteria Francescana tulajdonosát és főszakácsát méltatva.

A listát 2002 óta állítja össze a Restaurant című szaklap 972 séf, étteremtulajdonos és gasztronómiai szakíró és szakértő személyes tapasztalataira támaszkodva, nem előre lefektetett kritériumok alapján.

A világ legjobb 50 éttermének rangsora azóta olyan tekintélyt szerzett a séfek világában, hogy a Michelin-csillagok riválisává vált.

Mind az El Celler de La Roca, mind az Osteria Francescana a legmagasabb értékelést, vagyis három csillagot kapott a Michelintől.

Az 50 legjobb étterem listáján harmadik lett a szintén három Michelin-csillagos, New York-i Eleven Madison Park, amely tavaly óta két helyet lépett előre.

A limai Central megőrizte tavalyi negyedik helyét, a koppenhágai Noma két helyet is visszacsúszott, most ötödik a rangsorban, miután az északi konyha élvonalát képviselő dán étterem 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a világ legjobbja lett.

Az első tízbe sorolták még a franciaországi Mentonban található Mirazurt, a spanyolországi, San Sebastian-i Mugaritzet, a tokiói Nariszavát, a bécsi Steirerecket és a spanyol Axpe városának Etxebarri nevű éttermét.

A top 50 több mint fele európai vendéglő, hat található az Amerikai Egyesült Államokban, ugyanennyi Dél-Amerikában, öt pedig Ázsiában.

A világ legjobb cukrásza a francia "macaronkirály", "a cukrászat Picassója", Pierre Hermé lett, életműdíjat Alain Passard francia séf kapott, a legjobb női séfnek Dominique Crennt, a San Franciscó-i Atelier Crenn főszakácsát választották.