Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem lesz nagyszínpad az idei könyvhéten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 200 kiadó és 1000 szerző részvételével rendezik meg a június 9. és 13. között a 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat a Vörösmarty téren. A Budapest mellett több mint 80 további, köztük határon túli településeken is jelentkező Könyvhét országos megnyitójának idén Gyula ad otthont, míg a fővárosi rendezvényt csütörtök délután Esterházy Péter nyitja meg.

„Az idei könyvhét kínálata ugyanolyan gazdag, mint ahogy azt az olvasóközönség megszokhatta” - mondta az InfoRádiónak Keresztury Tibor.

„323 mű került be az idei könyvheti prospektusba, de ennél sokkal több jelent meg. A kínálat a prózától a lírán át a tanulmánykötetekig, az esszéig parádés. Azt gondolom, hogy erősebb, mint az elmúlt években volt, és nagyon örülök neki, hogy határon túli kiadók is erős kínálattal jelentkeztek” - fejtette ki a Könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

Közölte, hogy a korábbi évekhez képest az egyetlen lényegi változás, hogy idén nem lesz nagyszínpad.

„Csak a Vörösmarty szobor mögötti színpad lesz. Idén nem vásárol a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése programokat, helyette a kiadók ajánlatai alapján állt össze az a programkínálat, ami a színpadon fog futni” - közölte a Könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

„A könyvhét első napjától, csütörtöktől hétfőig, 10 órától 18 óráig folyamatosan futnak programok a színpadon” - tette hozzá.

Hozzátette: „idén is megrendezzük a nagy sikerű Könyvek Éjszakáját szombaton, ahol gasztronómiai különlegességekkel, borkóstolással, DJ-vel és a kiadók által szervezett programokkal várjuk éjfélig az olvasókat és a könyvbarátokat.”

A könyvszakmát érintő problémákkal kapcsolatban Keresztury Tibor elmondta, az iparűzési adó kérdése és a körbetartozások akut problémák a könyvszakmában.

„Soha ilyen helyzet nem volt, hogy nemhogy a nemzeti kulturális alap főbizottságában, de egyetlen könyveseket érintő kuratóriumában sincs a könyvszakma képviselője. Tehát a könyvszakmát érintő három kuratórium egyikében sem, vagyis sem a könyves kuratóriumban, sem a szépirodalmi kuratóriumban, sem pedig a kulturális fesztiválok kuratóriumában sincs egyetlen kurátora sem a könyvszakmának” - hangsúlyozta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

„Ez egy súlyos gond, ami ellen protestáltunk minden létező fórumon” - közölte.