eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Színes programok a lengyelországi magyar kulturális évadban

Mintegy 150 program, köztük számos képzőművészeti kiállítás, komolyzenei és dzsessz koncert, valamint a Nemzeti Színház varsói vendégelőadása is szerepel a 2016/2017-es lengyelországi magyar kulturális évad programjában - hangsúlyozta Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója kedden Budapesten.

Hozzáfűzte: a magyar kultúra lehető legszélesebb skáláját felvonultató programsorozat kiemelt célja a hagyományos lengyel-magyar barátságról kevés közvetlen tapasztalattal rendelkező, rendszerváltás után felnőtt fiatalabb lengyel generáció megszólítása.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az 1956-os poznani munkásfelkelés és a budapesti forradalom 60. évfordulója köré szerveződő, csaknem másfél éves rendezvényfolyam a kormány tavalyi döntése nyomán 700 millió forintból valósulhat meg.

Mint fogalmazott, a Tátrától a Balti-tengerig országszerte 11 nagyvárost felölelő kulturális évad 18 év óta a legnagyobb szabású magyar rendezvénysorozat Lengyelországban.

A programsorozat célja Magyarország gazdasági és turisztikai népszerűsítése is. Noha Észak-Magyarországra viszonylag sok lengyel turista érkezik, szeretnénk, ha többen látogatnának az ország déli és nyugati területeire is - mondta el Íjgyártó István, aki úgy fogalmazott: a lengyel a magyarhoz legközelebb álló nemzet Európában.

Az évad kiemelt programjait Hammerstein Judit ismertette, aki elmondta: a sorozat nyitórendezvénye a május 19-én kezdődő Varsói Nemzetközi Könyvvásár lesz, amelynek idei díszvendége Magyarország. Ennek alkalmából több mint 20 magyar kortárs és klasszikus magyar mű - köztük Kertész Imre Végső kocsma, Márai Sándor Harminc ezüstpénz, Csáth Géza Ópium című kötete, valamint Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényének képregényváltozata - jelenik meg lengyel fordításban.

A Balassi Intézet vezetője kitért arra is: ugyan Lengyelországban jól ismert például Spiró György, Kertész Imre, Márai Sándor vagy Esterházy Péter munkássága, a magyar irodalom csak felszínesen van jelen, mindennek megváltoztatására nyílik lehetőség a könyvvásáron.

A rendezvényen 13 magyar kortárs szerző vesz részt, emellett gasztronómiai és gyerekprogramok, valamint több kiállítás is lesz, köztük a Fortepan internetes fotóarchívum lengyel anyagából nyíló tárlat, amelyhez Háy János írt kísérőszöveget.

A varsói Nemzeti Színházban csütörtök este egy nagyszabású gálaműsort rendeznek, ahol mások mellett fellép Bognár Szilvi és a Hungarian FolkEmbassy, Lukács Miklós Bartók-improvizációkat ad elő, a Győri Balett pedig kortárs táncprodukcióval készül - tájékoztatott Hammerstein Judit. A varsói könyvvásáron Magyarország kormányát Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter képviseli.

Az évad részeként júniusban a lódzi Művészeti Múzeum ad otthont a Kaszás Tamás és Loránt Anikó közös munkáit bemutató Autonómiagyakorlatok című tárlatnak, júliusban A keresztény szegénység erénye a magyar és lengyel szentek életében címmel a krakkói ferences rendházban nyílik kiállítás a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó programjai közé illeszkedve. Szintén ebben a hónapban két koncertet is ad a magyar-amerikai Glass House Orchestra a Krakkói Zsidó Kulturális Fesztiválon, valamint a varsói Lengyel Zsidók Történeti Múzeumában.

Az 1956-os eseményekre való emlékezés jegyében láthatja a varsói közönség 2016. október 21-én a Tóth Ilonka című darab ősbemutatóját a budapesti Nemzeti Színház művészeinek előadásában - mondta el a Balassi Intézet főigazgatója, aki kitért arra is: az évad kiemelt programjai között szerepel a november 20-i wroclawi Jazztopad Fesztivál részeként megszervezett Magyar Jazz Nap is, ahol három hazai formáció, a Lukács Miklós Cimbiosis, a Grencsó Open Collective és az AMP Trio lép fel.

Hatállomásos lengyelországi koncertkörúton vesznek részt az évad részeként a Nemzeti Filharmonikusok november 22. és 28. között, amelynek folyamán Kodály Zoltán Galántai táncok című művét, Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét, valamint Bartók Béla Concerto című darabját is játszani fogják Kocsis Zoltán vezényletével.

Szintén ősszel nyílik meg a Krakkói Nemzeti Múzeumban a magyar festészet 1820 és 1930 közötti aranykorát bemutató, csaknem 80 alkotást - köztük Gulácsy Lajos, Merse Pál és Aba-Novák Vilmos festményeit - felvonultató tárlat a Kogart Galéria és a Magyar Nemzetei Galéria anyagából.

2017 áprilisában a varsói Néprajzi Múzeum ad otthont a Szerelem, párválasztás, erotika a magyar népi kultúrában című kiállításnak, míg jövő nyáron a magyar fotótörténetet és a kortárs fotóművészet bemutató tárlat lesz látható a Varsói Nemzeti Múzeumban. A kulturális évadot 2017 szeptemberi nyitással a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös Nyolcak kiállítása fogja zárni a varsói királyi várban - mondta el Hammerstein Judit.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×