eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Szerdán kezdődik a nemzetközi természetfilm fesztivál Gödöllőn

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a második Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelybe idén a gödöllői fő helyszín mellett Hatvan is bekapcsolódik - tájékoztatta az MTI-t Ersók Nóra, a rendezvény egyik szervezője.

Elmondta, hogy az idei rendezvény kiemelt témája a vizes élőhelyek és védelmük, az öt nap alatt a filmvetítések mellett természet- és környezetvédelmi programok, filmszakmai és környezetvédelmi konferencia, környezetvédelmi előadások, koncertek és fotókiállítás is várja az érdeklődőket, a fesztivál összes programja ingyenes.

A gödöllői helyszíneken - Királyi Kastély, Művészetek Háza, Alsópark, Városi Könyvtár, Carplove Horgász- és Pihenőpark - kívül a rendezvénybe bekapcsolódik a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum is, ahol kihelyezett vetítések és családi programok várják ingyenesen a közönséget szombaton és vasárnap.

A szervező kiemelte: a fesztivál a Varázslatos Magyarország című szabadtéri fotókiállítás megnyitójával, valamint Luc Jacquet Ég és jég között és Molnár Attila Dávid A nagy fafilm című alkotásával veszi kezdetét szerda délután.

Ebben az évben 34 országból több mint háromszáz nevezés érkezett, amelyek között nagy európai stúdiók alkotói is megtalálhatók. A közönség száz filmmel találkozhat, köztük több országos premierrel is, meglepéséként pedig Tóth Zsolt Marcell Négy évszak a Hortobágyon című alkotása 3D-ben is látható lesz.

Idén két szemle keretében mérettetik meg magukat a filmek - emelte ki a szervező -, a nemzetközi mellett külön egységet képviselnek a Kárpát-medence természeti és kulturális értékeit bemutató alkotások, valamint a horgász-vadász filmek. A külföldi szakembereket is tagjai között tudó zsűri összesen 15 díjat oszt ki a szombati gálán, ahol a fődíj mellett öt kiemelt és kilenc szekciódíjat adnak át.

Az eredményhirdetésre és gálára szombaton a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában kerül sor, az eseményt a hatvani helyszínen is követhetik az érdeklődők.

A pénteki természet- és környezetvédelmi konferencia központi témája a vizes élőhelyek élővilágának sokfélesége, míg a szombati filmszakmai találkozó fókuszában az ismeretterjesztő filmek nemzetközi értékesítése áll.

A szervezők számára kiemelten fontos a fiatalok és a családok megszólítása - hangsúlyozta Ersók Nóra -, ezért szervezték a filmszemle mellé a háromnapos jamboreet, amelynek programjai közt természet- és környezetvédelmi kiállítások, bemutatókat, kreatív játszóházak, koncertek vagy Jam for Nature elnevezéssel zenei tehetségkutató verseny is található.

Hozzátette: a fesztivál megvalósításához olyan szakmai partnereket sikerült megnyerniük, mint a nemzeti parkok, a WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) vagy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A fesztivál fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A programokról részletesen a http://www.godollofilmfest.com/hu oldalon lehet tájékozódni.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×