eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bocuse d'Or - Széll Tamás elkezdett főzni

Népes és lelkes magyar szurkolói csapat buzdítása mellett kezdett versenyfogásainak elkészítésébe Széll Tamás a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjének második, szerdai napján.

Az Európa-döntőn húsz csapat versenyez, közülük tízen kedden már elkészítették versenyfogásaikat: egy haltányért dunai kecsege és kaviárjának felhasználásával, illetve egy vadtálat magyar gímszarvas borjúból.

Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia korábbi elnöke az MTI-nek elmondta, a versenyzők elbeszéléséből kiderült: kecsegével nem igazán dolgoztak még.

Az ilyen versenyeken általában nyelvhal, rombuszhal vagy hasonló fajták szoktak alapanyagként feltűnni, a kecsege másfajta hús - hangsúlyozta, hozzátéve: "most megmutatjuk azt is, hogy milyen a magyar vad, erre a két alapanyagra igazán büszkék lehetünk".

Bíró Lajos értékelése szerint kiváló az idei verseny színvonala, noha olyan tálat, mint amilyet a 2012-es brüsszeli kontinensdöntőben a svéd versenyző készített, most még nem lehetett látni.

Nagyon jó volt a hala a norvég és az izlandi versenyzőnek, de egyiküknél a hús már egy kicsit elcsúszott. A nagy esélyesek idén is a norvég, a svéd, a dán és a francia induló, de jó a finn csapat is, és van egy erős középmezőny; az észtek idén gyengébbnek tűnnek. Széll Tamás jól dolgozik - szólt a csapatok munkájáról.

Sok új versenyző és coach (tréner) is feltűnt idén, több helyen cserélődött a helyi Bocuse d'Or Akadémia elnöke is - emlékeztetett Bíró Lajos.

Pohner Ádám séf a Bocuse d'Or 2015-ös világdöntőjén commis-ként segítette a 13. helyen végzett Molnár Gábort, idén pedig már önállóan is elindult a Bocuse d'Or nemzeti selejtezőjén. A mostani kontinensdöntőn a hústálak tálalásában vesz részt.

Beszámolója szerint a hústálak minősége kedden némileg vegyesnek tűnt, de voltak jó munkák: a legerősebbek talán a finn és a norvég csapat voltak.

A fiatal séf úgy vélte, a magyar alapanyagok nem jelentenek számottevő előnyt Széll Tamás számára, hiszen a többi csapat is ezekkel készül már három hónapja, így volt idejük jól megismerniük a dunai kecsegét és a magyar gímszarvast.

A népes hazai szurkolócsapat buzdítása biztosan hatalmas támogatást jelent Széll Tamásnak, noha a versenyzők ilyenkor természetesen igyekeznek minden boxon kívüli ingert kizárni - mondta el Pohner Ádám.

Sturla Birgirsson zsűritag elismerően szólt a magyar szurkolók rendkívül lelkes és hangos buzdításáról, a keddi csapatok közül pedig Izlandot, Norvégiát, Törökországot és Ausztriát emelte ki.

Az izlandi séf szerint az északi országok versenysikereihez (az eddigi tizenöt Bocuse d'Or világdöntőből hetet norvég, svéd vagy dán szakács nyert) hozzájárulhat, hogy "családi alapon" megosztják egymással tapasztalataikat, információikat, figyelik és segítik egymást.

A gasztronómia fontos ügy az északi nemzeteknél, hiszen jól tudják, az hozzájárulhat egy ország gazdasági sikerességéhez is. "Ha egy turista azon gondolkodik, melyik országot keresse fel, biztosan megnézi, hol talál jó éttermeket; ahol nem lehet jót enni, oda senki nem utazik szívesen" - mutatott rá Sturla Birgirsson.

A kontinensdöntő eredményhirdetését szerda este tartják; a közmédia televízió- és rádiócsatornái a nap folyamán többször is jelentkeznek a helyszínről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×