Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jótékonysági dizájnárverés az Eleven Tavasz Fesztiválon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenegy művész dizájntárgyaira is licitálhatnak az érdeklődők az 1 Művész 1 Porta projekt keretében az Eleven Fesztiválon, amelyen dizájnvásár, workshopok, kiállítások, felolvasások, beszélgetés és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig Újbudán a Bartók Béla úton.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a rendezvényről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a főváros idén is szívesen csatlakozott az eseményhez, mert az önkormányzat feladata az is, hogy "keresse azokat a közösségi igényen alapuló kezdeményezéseket", amelyek az egyébként is pezsgő és kulturálisan színes fővárost még inkább közelebb hozzák a lakóihoz. Mint mondta, a dizájn mellett a környezettudatos gondolkodás és a környezetvédelem áll a rendezvény programjainak középpontjában.

Felhívta a figyelmet az általános iskolások és gimnazisták számár meghirdettt Fogadj örökbe egy kiskertet! elnevezésű ötletpályázatra, amely ötvözi a kreativitást és a környezetvédelmet. Mint elmondta, a Bartók Béla út közösségi helyei, galériái fogadnak örökbe egy-egy kiskertet, amelyeknek esztétikailag is illeszkedniük kell az adott hely stílusához. A projektre mintegy 50 iskolás csapat jelentkezett és ebből 37 alkotás lesz látható. A kreatív kiskerteket szombaton zsűri értékeli, de lesz közönségszavazás is - mondta.

Faur Zsófia galériatulajdonos, főszervező hangsúlyozta, hogy szombat este jótékonysági dizájnaukciót tartanak, amelyen 11 nemzetközi hírű magyar művész tárgyaira licitálhatnak az érdeklődők a Gellért Szállóban, a befolyt összeggel a Korai Fejlesztő Központot támogatják.

A projektben a szervezők által felkért alkotók az artKRAFT által felajánlott tárgyakat alakítottak át a saját ízlésük szerint, valamint újragondolt vállfákat hoztak létre és egy saját művet is licitre bocsátanak. Az aukciót előtt Kelen Anna művészettörténész tart tárlatvezetést.

A fesztivál idei vendége Portugália lesz. Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy az összművészeti fesztiválon csaknem 60 program várja az érdeklődőket. Parafa workshopot tartanak a gyerekek számára a Pagonyban, míg a felnőttek a Bor és kézműves műhelyben alkothatnak. A Tranzit Kávézóban Azul e branco címmel Rajnai Károly fotókiállítása látható Portugáliáról, a Gross Arnold Galériában Catarina Sobral író, grafikus az Én nagyapám című könyvének illusztrációból mutatnak be válogatást, a Hadik Kávéházban pedig Juhász Anna tart beszélgetést Portugál irodalmi arcképcsarnok címmel.