eur:
395.7
usd:
366.9
bux:
65563.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A klímaváltozásról tart előadást a könyvfesztivál díszvendége

Jostein Gaarder, a Noran Libro kiadó norvég szerzője, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége két előadást tart a klímaváltozásról a fesztivál ideje alatt.

Jostein Gaardernek tavaly négy könyve jelent meg magyarul. Legújabb regénye, az Anna világa, amelynek főszereplője Anna, a 12 éves norvég kislány és Nova, az ő unokája. Anna álmaiban egy olyan világban találja magát, ami a reális jövőben akár valósággá is válhat: 2082-ben unokájával társalog, aki egy olyan világban él, amelyben már nincs klasszikus tél, tavasz, nyár, ősz, hanem meleg van, sokat esik az eső és a déli országokból özönlenek a klímamenekültek északra. Nova dühös nagyszülei generációjára, mert hagyták, hogy mindez megtörténjen, számítógépére installált applikációja üzenetet is küld neki, ha egy újabb állatfaj kihal a Földön - fejtette ki Kőrössi P. József, a Noran Libro kiadó vezetője az MTI-nek.

Az elkötelezett környezetvédő szerző okosan hívja fel olvasói figyelmét egy valós probléma komolyságára, nem fél tudományosan igazolt adatokkal és tényekkel alátámasztani mondandóját.

"A programjaink nagy része Gaarderhez kötődik, aki csütörtökön veszi át a Budapest Nagydíjat, pénteken pedig a Föld napján a Prezi székházának dísztermében tart interaktív előadást a globális felmelegedés témájában, majd délután a fesztivál helyszínén egy minikonferencián vesz részt, ahol angol nyelvű előadást hallgathat meg tőle a közönség Etika a jövőért címmel. Ezen felkért előadóként jelen lesz Ámon Ada és Bart István, az Energiaklub két vezetője is" - mondta el Kőrössi P. József.

A kiadóvezető arról is beszélt, hogy a díszvendégségség apropóján újra kiadták a norvég szerző Sofie világa című, 1991-ben írott kötetét is, amelyet 40 nyelvre fordítottak le és világszerte több millió példányban kelt el.

Jostein Gaarder A kártya titka című műve is megjelenik a Noran Librónál. Ebben a műben szintén filozófiai kérdéseket boncolgat a szerző, elsősorban arra keresi a választ, hogy kik vagyunk valójában és honnan jöttünk. A regény kamasz hőse, Hans Thomas Görögország felé utazik édesapjával, hogy megkeressék a fiú édesanyját, aki elhagyta őket. Az utazás egyik állomásán a városka öreg pékmestere négy zsömlét ad Hans Thomasnak, aki az egyik zsömlében titokzatos könyvet talál. A zsömlekönyv rejtélyes családregény és Hans Thomas lassan rájön, hogy a saját családtörténetét olvassa.

A szerző szombaton dedikálja köteteit a kiadó standjánál.

"A szlovák díszvendégségre két antológia kiadásával készültünk" - folytatta a sort a vezető. Ezek közül az egyik a Modern Dekameron sorozat része, amelyben mindig egy nemzet 20. századi novellairodalmát mutatják be. Ez most a modern szlovák irodalmat foglalja össze.

Mindezek mellett egy kortárs válogatást is bemutatnak Férfi, nő, gyerek címmel, amely a mai kortárs szlovák irodalom egyik szegmensét mutatja be és többé kevésbé a fiatal, középosztályhoz tartozó szerzők műveit foglalja össze - tette hozzá. A kortárs szlovák próza nemzedéki, műfaji és tematikus szempontból nagyon sokszínű képet mutat, így a válogatáskor az utóbbi évek olyan szövegeire koncentráltak, amelyekben alapvető témaként vetődik föl az otthon és az idegenség ütköztetése, amelyre többek közt az egyén családhoz és a társadalomhoz fűződő viszonyában keresik a megoldást.

Kőrössi P. József elmondta, hogy a válogató szerkesztő szerint ma Szlovákiában nagy figyelmet fordítanak a család témájára, így a gyűjteményben meglehetősen konfliktusos történeteket olvashat majd a közönség.

A kiadóvezető arról is beszélt, hogy Új K-európai történetek címmel egy nyolc kötetes sorozatot is elindított a Noran Libro, amelynek négy darabja a fesztiválra jelenik meg. Az Odaát és odaát című kötet egyik szerzője, Jochen Schmidt az NDK-ban, a másik, David Wagner az NSZK-ban nőtt fel és szocializálódott. Mindketten ugyanazt a témát írják meg a maguk szemszögéből, a maguk átélésével és a történt mindkettejüknél a berlini fal leomlásával zárul 1989 novemberében.

Piotr Pazinsk lengyel szerző Panzió című regénye a sorozat másik könyve, amely egy szeretetotthonként működő panzióban játszódik. A történetben idős, életük javát már leélt férfiak és nők emlékeznek kellemes és kevésbé kellemes történeteikre.

Szintén ebben a sorozatban jelenik meg Víto Staviarsky Fekete cipők fehér fűzővel című könyve, amelyben Szabina, a szép fiatal roma lány történetét Varjú, a piacozó cigányárusnő meséli el. A történet konfliktusa, hogy a lányt az apja egy súlyos adósság fejében eladja. Varjú a közösség egyetlen racionálisan gondolkodó tagja, aki átlátja azokat az üzleti játszmákat, amelyek nemcsak a lány sorsát határozzák meg, de jellemzik a pitiáner csencselők, a kisstílű bűnözők és a "fehérgallérosok" világát is.

Az Új K-európai történetek negyedik darabja Ugljesa Sajtinac Szerény ajándékok című regénye, amelyben a világ két végéről levelezik egymással egy testvérpár: az egyik Szerbiában él és megsérült az éppen véget ért háborúban, a másik Amerikában lakik. Párbeszédet folytatnak a köztük lévő nemzedéknyi szakadékról, keletről és nyugatról, kultúrákról, ideológiákról és persze a nőkről. A két férfi között korábban nem volt igazi testvéri viszony, de a levelezés révén mintha kialakulna egy kapcsolat, és ekkor már nemcsak a közös múltban keresik gyökereiket, hanem a történelemben is.

A sorozatot szombaton a Noran Matiné keretében mutatják be David Wagner, Jochen Schmidt, Víto Staviarsky, Ugljesa Sajtinac és a fordítók közreműködésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×