eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A környezetvédelem élharcosa az idei könyvfesztivál díszvendége

A környezetvédelem élharcosa az idei könyvfesztivál díszvendége

Jostein Gaarder norvég író, a környezetvédelem elkötelezett élharcosa az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a Millenárison. Az április 21-től 24-ig tartó irodalmi esemény 24 országból csaknem 600 vendéget mutat be és közel 200 könyvújdonságot vonultat fel – mondta az InfoRádiónak Keresztury Tibor, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

„A tapasztalatom irodalmárként az, hogy a szomszédaink kultúráját sok esetben kevésbé ismerjük, mint a nagy nyugat-európai nemzetekéit vagy a tengeren túli országokéit. Éppen ezért nagyon örülök, hogy amikor másfél évvel ezelőtt felkértük Szlovákiát, hogy legyen a díszvendégünk, azonnal elfogadták a meghívásunkat, és fantasztikus produkcióval készülnek a könyvfesztiválra” - számolt be az igazgató.

Hozzátette, hogy a Hushegyi Gábor vezette Szlovák Intézet elképesztő szervező munkát végzett: harmincnál több kötetet fordítottak le erre az alakalomra a szlovák próza és költészet legjavából.

„A Noran Libro könyvkiadó megjelenteti a klasszikus 20. századi szlovák szerzők novelláinak antológiáját, illetve Férfi, nő, gyerek címmel a kortárs próza, rövidpróza, kispróza legjavát” - folytatta.

„Olyan programdömping várja a látogatókat, amelyet felsorolni is nehéz. Lesznek pódiumbeszélgetések, kerekasztal-beszélgetések, a magyar-szlovák kapcsolatokat érintő társadalmi kérdéseket megvitató kerekasztal-beszélgetések, és rengeteg könyvbemutató” - sorolta.

A könyvfesztivál idei másik díszvendége, illetve a Budapest nagydíj idei kitüntetettje Jostein Gaarder norvég író, akinek több könyvét is megjelenteti a könyvfesztiválra a magyar kiadója, a Noran Libro kiadó – közölte Keresztury Tibor.

A környezetvédelem élharcosa az idei könyvfesztivál díszvendége

„A legismertebb könyve a Sofie világa, ami 40 országban 50 millió példányban kelt el, óriási világsiker volt. Jostein Gaarder a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik élharcosa, ezért környezetvédelmi kérdésekben is abszolút autentikus, elkötelezett környezetvédő és író egyszerre” - ismertette.

Kiemelte azt is, hogy a Budapesti Könyvfesztiválnak már sok éve hagyománya az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, ahova idén 18 országból érkeznek fiatal írók.

„A többségüknek magyar nyelvű kötete is megjelenik az itteni látogatásuk utáni néhány éven belül. Éppen ezért nagyon fontosnak gondolom ezt a fórumot, mert összehozhatjuk a különböző országok pályakezdő tehetségeit, kapcsolatok szövődnek, diskurzusok alakulnak” - hangsúlyozta.

„Ugyanilyen fontos a Millenárison az Európa Pontban zajló Európai Írótalálkozó, ahol az idei három panelbeszélgetés témája az irodalmi díjak és sikerek, a pályázatok és az írói kvalitás összefüggései, illetve Európa egyre nagyobb megosztottsága” - részletezte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×