eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma

Rendezvények a Várkert Bazár "újjászületésének" második évfordulóján

Kétnapos programsorozattal ünneplik a hétvégén a Várkert Bazár "újjászületésének" második évfordulóját - mondta el Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Szombaton és vasárnap az Öntőház udvaron és az épület neoreneszánsz kertjében játszóházzal, interaktív és a gyerekeket megszólító programokkal várják a családokat, a forgalom elől elzárt Lánchíd utcában pedig koncertekkel készülnek - fejtette ki az igazgató.

Felidézte, hogy az épület 1984-es bezárását követően évtizedekig csak pusztult, majd építészek és civilek közreműködésével az 1990-es évek közepén felkerült a World Monuments Fund (WMF) műemlékvédő szervezet világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára. Mint mondta, ez némileg megóvta az épületegyüttest azoktól a szándékoktól, hogy elbontsák, vagy bármi, "oda nem illőt" építsenek a helyére.

"Ybl célja az volt, hogy ne csak a körúton és az Andrássy úton legyen a város tengelye, pezsgő, kulturális élete, hanem Budán is legyen egy kulturális korzó. Ennek díszleteként tervezte meg a Várkert Bazárt" - idézte fel.

Ezt a célt szem előtt tartva négy évvel ezelőtt kezdődött meg az épületegyüttes felújítása, amely minden elemében az Ybl Miklós által megálmodott állapotot kívánta visszaállítani. A felújított épület átadására két évvel ezelőtt, 2014. április 4-én került sor.

Gyutai Csaba kiemelte: a Várgondnokság saját szervezésű rendezvényeit ez idő alatt több mint 100 ezren látogatták meg, a befogadott programokon pedig több százezren vettek részt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×