Tízen Szent Márton nyomdokában

Infostart
2016. március 22. 16:04
"Osztás 10x10" címmel a Szent Márton-év alkalmából novemberig látható tíz fotósorozatban mutatja be az 1700 éve született szent üzenetét a mai hétköznapokban a Pannonhalmi Főapátságban nyílt kiállítás. A részletekről Virágvölgyi István kurátor beszélt az InfoRádiónak.

"Összesen 100 kép látható a falakon, a fotósorozatok 10 olyan ember élettörténetébe engednek bepillantást, akik valamilyen "osztó-adó" tevékenységet folytatnak. Ezek az osztó emberek a Szent Márton-i osztást jelképezik, amikor Szent Márton megosztotta palástját a koldussal. Megpróbáltunk olyan embereket találni a mai Magyarországon, akikben tovább élhet ez a gesztus" - mondta Virágvölgyi István, a Pannonhalmi Főapátság "Osztás 10x10" című fotókiállításának kurátora az InfoRádiónak.

Hozzátette: igyekeztek nagyon sokfélére hangolni a kiállítást, hogy a Szent Márton-i üzenet napjainkban élő közvetítőit bemutathassák.

"Van itt újszülötteknek segítő nyíregyházi mentőorvos, általános iskolai osztály, amely befogadott két Down-kóros gyermeket és integráltan oktatják őket, de találunk itt olyan cigány fociedzőt is, aki hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt egy kis fogódzót azzal, hogy teremfocizni tanítja őket" - fogalmazott a kurátor.

Mint mondta, megpróbáltak mindennapi embereket megkeresni, akik jó példák lehetnek számunkra, hogy mi magunk is megtegyük ugyanezt a mindennapokban.

"Közismert név Hegedűs D. Géza színművész, hiszen ő művészként és a Színművészet Egyetem tanáraként is "osztó" tevékenységet végez. De van még lelkész, Kongóban dolgozó misszionárius orvos és rendőr is a portréalanyok között" - fűzte hozzá Virágvölgyi István.

A kurátor elmondta, hogy az anyagokon három fotográfus dolgozott: Hajdu D. András, Pályi Zsófia és Balázs Attila. Közülük ketten Budapesten élnek, Balázs Attila Nyíregyházán.

"Együtt kezdtük el keresni és különböző életkorokhoz kötni az embereket. Közülük négy ember gyerekeknek, négy felnőtteknek, kettő pedig idős embereknek segít. Megpróbáltuk összeszedni azokat a foglalkozásokat és embereket, akik ezekhez az életkorokhoz köthetők és utána közösen ötleteltünk azon, hogy kik legyenek azok. A fotóriporterek már évtizedek óta dolgoznak a szakmában, kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, tehát voltak ötleteik, illetve akadt olyan eset is, ahol egy adott embertípust kerestünk, őt próbáltuk felkutatni. Így tevődtek össze végül a megtalált emberek" - mondta Virágvölgyi István, a Pannonhalmi Főapátság "Osztás 10x10" című fotókiállításának kurátora.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást