eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Félmilliárdból újították fel a Tündérpalotát Budapesten

Befejeződött a Tündérpalota több mint félmilliárd forintos energetikai felújítása Budapesten, a Könyves Kálmán körúti egykori tisztviselőtelepi főgimnázium a külsejében is megújult - közölte a műemléki épületet kezelő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) az MTI-vel.

A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, több mint 512 millió forintos támogatásából valósult meg.

A közlemény szerint a felújítás során korszerű lámpatesteket, hatékonyabb fűtési rendszert és napelemeket telepítettek, kicserélték az ajtókat és az ablakokat, valamint - a műemléki szempontokat figyelembe véve - egy speciális, Magyarországon még kevéssé ismert technológia segítségével leszigetelték az épületet. Hozzátették, a leginkább szembetűnő változás az eddig a háborús események nyomait is magukon hordozó, már-már életveszélyesen omladozó, vadszőlővel befutott homlokzati falakon tapasztalható: a helyreállított vakolatra egy nanokerámia réteget vittek fel.

A felújítás eredményeként várhatóan évente több mint 35 millió forintot takarít meg az energiaköltségeken az üzemeltető.

Az OFI a Tündérpalota felújítására még 2013-ban nyújtott be pályázatot, a munkálatok a múlt év második felében kezdődtek el, úgy, hogy közben az épületben három múzeumi egység és az Országos Pedagógiai Könyvtár is működött - írták.

Az oktatáskutató intézet kitért arra, hogy 2014-ben pályázatot nyújtottak be a Norvég Alap városi épített örökség megőrzését támogató kiírására, pozitív döntés esetén felújíthatják az épület klasszikus téglakerítését és parkját, valamint egyes épületrestaurátori munkálatokat is elvégezhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×