eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Egressy Béni-szobrot avattak Miskolcon

Egressy Béni-szobrot avattak pénteken Miskolcon. A Szózat zenéjét is komponáló művész életnagyságú mása Kő Pál szobrász alkotása, aki maga is jelen volt a szobor leleplezésén.

Az eseményen Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus azt mondta: Egressy Béni a magyar örökség része, mint ahogyan Kő Pál is, sok a közös bennük, mindketten zenerajongók, Egressy zeneszerző volt, Kő Pál pedig szeret énekelni.

A szobor Egressyt reformkori öltözékben, karddal az oldalán és könyvvel a kezében ábrázolja, Mint Jankovics Marcell fogalmazott, "ökölbe szorított bal kezében benne van, amit ez az ember életében képviselt".

Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész alkotásaiból kiállítás is nyílt Miskolcon, a tárlat április 16-ig látható a Feledy-házban.

Egressy Béni a Miskolchoz közeli, egykori Sajókazincon született 1814. április 21-én. Apja református lelkipásztor volt, iskoláit Miskolcon és Sárospatakon végezte és tanító lett. Testvérének, Egressy Gábornak a példája nyomán vándorszínésznek állt, 1834-ben a kassai és a kolozsvári társulattal lépett fel, de tanult zeneelméletet és nyelveket is. 1838-ban Olaszországba ment, hogy énekelni tanuljon, 1843-ban került a pesti Nemzeti Színházba karénekesként.

Már 1840-től foglalkozott zeneszerzéssel, ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője és számos népies műdal szerzője. Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály Szózat című versének megzenésítésével aratta, amelyet 1843. május 10-én mutattak be a Nemzeti Színházban.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×