eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elhunyt Naná Vasconcelos Grammy-díjas brazil dzsesszzenész

Elhunyt 71 éves korában Naná Vasconcelos nyolcszoros Grammy-díjas brazil dzsesszzenész.

A latin dzsessz legendás képviselője, akit főleg az ütőhangszerek mestereként emlegettek, hosszú ideje küzdött tüdőrákkal, szülőhelyén, a brazíliai Recifében halt meg szerdán.

Vasconcelos fontos szerepet játszott a free jazz és a világzene színpadán a hetvenes és nyolcvanas években. Mások mellett honfitársaival, Milton Nascimentóval és Egberto Gismontival, az argentin Gato Barbierivel és az amerikai Don Cheeryvel és Pat Methenyvel játszott együtt.

Az amerikai DownBeat dzsesszmagazin kritikusai 1983 és 1991 között minden évben Vasconcelost választották az év legjobb ütősének. Zenéjét nyolc Grammy-díjjal jutalmazták.

Egy 2000-ben adott interjújában elmondta, hogy játékára nagy hatással volt az a felismerés, amely eredetileg Jimi Hendrixtől származott, hogy a hangszerek lehetőségei határtalanok. Ennek hatására kezdett más módon foglalkozni a zenével - fűzte hozzá.

"Szabad szellem volt, a világon mindenütt szerették" - idézte fel emlékét barátja, Geraldo Magalhaes zenei producer.

Naná Vasconcelos 1984-ben a debreceni dzsessznapok vendégeként Magyarországon is fellépett.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×