eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csillagászati hét indul a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

Aktuális csillagászati, űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat hétfőtől egy héten át - tudatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A csillagászati héten debütál a pécsi planetárium legújabb, A galaxisok birodalma címet viselő előadása - írta közleményében a baranyai megyeszékhely kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló ZSÖK.

A március 7-ei premiervetítés részvevői egy képzeletbeli űrhajón a fénysebességnél is gyorsabban juthatnak ki a naprendszerből a csillagok és a galaxisok közé. Az előadás csillagközi gázfelhőket is bemutat, amelyekben új csillagok és bolygórendszerek születnek, illetve megismerteti nézőit a Tejútrendszer távoli zugaival és olyan különleges objektumokkal, mint a fekete lyukak.

Horvai Ferenc űrkutatási szakértő, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Magyar Űrkutatási Irodájának tagja hétfői előadásában Jurij Gagarin 1961-es űrutazásától követi nyomon az űrkutatás fejlődését, választ keresve arra a kérdésre is, hogy mikor juthat el ember a Marsra.

Március 9-én Hegedüs Tibor csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója az űrszemétről és a kozmikus környezetvédelemről tart előadást. Az érdeklődők egy korábban lezuhant űrszemétdarabot is kézbe foghatnak - emelte ki a közlemény.

Március 11-én Sárneczky Krisztián csillagász, kisbolygókutató Veszélyben a Föld? című előadásában a Földet "súroló" kisbolygókról értekezik, közben olyan izgalmas kérdésekre ad választ, mint hogy tényleg eltitkolhatná-e a NASA, ha felénk tartana egy kisbolygó, illetve, hogy miként lehet védekezni egy Földet fenyegető aszteroidával szemben.

A csillagászati hét programjain szó lesz még a sci-fik valóságtartalmáról, valamint a legújabb csillagászati felfedezésekről. Szombaton és vasárnap érdekes ismeretterjesztő programok várják a gyermekeket is, derült idő esetén a szervezők hétfőn, szerdán és szombaton este tartanak távcsöves bemutatót.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×