Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar kultúrát állítja fókuszba az Operaház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
28 bemutatóval és magyar tematikájú májusünneppel készül 2016/17-es évadára a Magyar Állami Operaház.

A 200 éves magyar operakultúra előtt tiszteleg a Magyar Állami Operaház 2016/2017-es Magyar Évada - jelentette be Ókovács Szilveszter a szezon programját ismertető sajtótájékoztatón.

"A szokásos, standard operarepertoár is megvan, sőt megújul belőle több darab is, de a Magyar Évad arról szól, hogy a fókuszban a magyar kultúra áll."

A főigazgató elmondta, hogy a magyar tematikára egyebek közt az évfordulók miatt esett a választásuk: ezek közé tartozik a 2016-os Bartók-év, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója, valamint Arany János születésének bicentenáriuma és A fából faragott királyfi operaházi ősbemutatójának 100. évfordulója. Az Operaház mindegyik jeles jubileumról külön nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg.

"Kétszáz éve annak, hogy az első magyar fennmaradt opera alapjául szolgáló szöveg megjelent nyomtatásban, ennek a Béla futása című Ruzicska-daljátéknak tudna megfelelni az alfa, az omega pedig a 2017-ben elkészülő művek némelyike. Számos más, a két évszázad alatt elhangzott mű is hallható majd, 51 olyan darab lesz, amelyeket a fesztiválon előadunk egészében, koncertelőadásban, némelyeket csak vetítésben tudunk megnézni vagy lemezen hallgatunk meg. Aki ezen a MagyarFeszten, az évad végére időzített nagy fesztiváli maratonon végig tud jönni, azzal kéne a végén elbeszélgetni, hogy a nagy világirodalmi univerzumban van egy másik csillagkép, a magyar, ami önmagában is lehet teljes."

Az Operaház 133. évadában 28 színpadi bemutatót tartanak; hatvanháromféle produkció, 431 opera- és balettszínpadi előadás, 37 hangverseny és gálaest, valamint kétezer egyéb program várja a közönséget.

Hanganyag: Király István Dániel