eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Debütál a csúcsminőségű zongora a Debreceni Egyetem zeneművészeti karán

Tanári hangversennyel debütál kedden este a Debreceni Egyetem zeneművészeti karán az a csúcsminőségű Steinway-zongora, amelyet 50 millió forintos célzott állami támogatással vásárolt meg az intézmény.

A zeneművészeti kar több mint két évtizedes vágya volt egy csúcsminőségű hangversenyzongora beszerzése, amely a karon folyó zongoratanár- és zongoraművész-képzésnek alapfeltétele és lehetővé teszi, hogy a nemzetközi zenei felsőoktatásban versenyképesen jelenhessünk meg - mondta a hangverseny alkalmából a kar dékánja.

Duffek Mihály szerint az új hangszer fontos az oktatás szempontjából, de minőségi változást jelent a debreceni koncertéletben is azzal, hogy lehetőséget tudnak a jövőben nyújtani neves művészek hangversenyeihez.

Hozzátette: a csúcsminőségű hangszer és a stúdió közeljövőben tervezett modernizálása lehetővé teszi azt is, hogy a Liszt-terem akár a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő lemezfelvételi stúdió funkcióját is elláthassa, így a keleti régióban egyedüliként lehetne olyan környezetet és technikát biztosítani, ami egyben bevételi forrásként is szolgálhat majd a zeneművészeti kar számára.

Bács Zoltán, a DE kancellárja kiemelte: 2014-ben sikerült elérnünk a fenntartónál, hogy a következő évi költségvetésbe bekerüljön a hangszerpark bővítésére fordítható összeg, de itt nem lehet megállni.

Felújításra szorul a zongorának helyet adó Liszt terem, új hangszerekre lenne szüksége a vonósoknak és fúvósoknak is, ahhoz pedig, hogy új képzés is indulhasson, a könnyűzene oktatásához szükséges eszközöket - elektromos gitárokat és dobokat - is be kellene szereznünk - mondta Bács Zoltán kancellár.

A kifejezetten hangversenytermi körülményekre tervezett és gyártott, nagyrészt kézi munkával készült zongora a nagy múltú hamburgi Steinway & Sons gyár terméke. A hangszert a gyár szállíttatta Budapestre, ahonnan Debrecenbe már a közbeszerzési eljárás nyertese, a hazai disztribútor juttatta el.

Duffek Mihály dékán jelezte: a Steinway-koncertzongora a nemzetközi koncertéletben általánosan használt és a legnagyobb művészek körében igen közkedvelt hangszer, amely egy több mint másfél évszázada működő zongoragyár valóban csúcsminőségű terméke.

A hangszer megfelel a legmagasabb hangzási paramétereknek, és annak, hogy a művész előadói kreativitása korlátlanul érvényesülhet rajta mind zenei, mind technikai értelemben. A Liszt-terem akusztikai viszonyai már régen szükségessé tették egy ilyen méretű és hangerejű hangszer beszerzését - mondta, hozzátéve: egy ilyen nagy értékű vásárlásnál fontos szempont a tartósság is, hiszen erre a minőségre mind a koncertéletben, mind a felsőoktatásban hosszú távon szükség van és lesz. Ez a típus erre bizonyítottan alkalmas.

A kedd esti koncerten a zeneművészeti kar öt zongora főtárgy oktatójának műsorát hallhatja a város és az egyetem zeneszerető közönsége. A hangversenyen B. Kiss Zsuzsanna, Duffek Mihály, Grünwald Béla, Lakatos Péter és Pless Attila előadásában Bach, Beethoven, Schubert, Chopin és Liszt Ferenc művei csendülnek fel a Liszt-teremben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×