eur:
395.45
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Orbán Viktor: Zsigmond Vilmos Magyarország amerikai hőse

"Zsigmond Vilmos megmaradt annak, aki mindig is volt: magyar forradalmár, Magyarország hű fia, a mi amerikai hősünk" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban elhunyt Oscar-díjas operatőr tiszteletére rendezett emlékesten, csütörtökön a Vigadóban.

A kormányfő sorsszerűnek nevezte, hogy a kiállítás megnyitója éppen a kommunizmus áldozatainak emléknapjára esik. Kitért arra, hogy Zsigmond Vilmost is elüldözte hazájából a diktatúra, ugyanakkor neki is köszönhető, hogy ma már szabadon és közösen emlékezhetünk.

"Tisztelet a bátraknak, akik feljegyezték, lefotózták, filmre vették, megfestették vagy szoborrá formálták, egyszóval akik a művészet nyelvén megőrizték mindazt, aminek a kommunista diktatúra még az emlékét is el akarta törölni" - fogalmazott Orbán Viktor.

Úgy folytatta: bár a szabadságharc 1956 novemberében vereséget szenvedett a túlerőtől, az emlékezet megnyerte a maga csatáját a felejtéssel és a történelemhamisítással szemben többek között azon filmszalagoknak köszönhetően, amelyeket Zsigmond Vilmos és társai készítettek. "Zsigmond Vilmos élete csak részben hollywoodi történet, egészében véve egy hamisítatlan magyar film" - mondta az Amerikában sikereket elért, de 1990 után egyre többet Magyarországra látogató operatőrt méltatva a miniszterelnök.

A rendezvényen Zsigmond Vilmos családtagjai mellett részt vett Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×