eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Látogatórekorddal zárt a Berlinale

Minden korábbinál több látogatója volt idén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak (Berlinale), a szervezők hétfőn közölt adatai szerint az előző nap véget ért 66. Berlinale vetítéseire 337 000 jegyet adtak el.

A 11 napos szemlén 77 országból 436 filmet mutattak be, köztük két magyar alkotást, Bucsi Réka LOVE című rajzanimációs rövidfilmjét és Fliegauf Bence Liliom ösvény című munkáját.

A szervezők közleménye szerint a díjátadó gála a fesztivál "ragyogó lezárása" volt, és Gianfranco Rosi Fuocoammare (Tűz a tengeren) című dokumentumfilmjének kitüntetése a legjobb versenyfilmnek járó Arany Medve díjjal "megható estét" varázsolt a rendezvényből, amely tükrözte az idei Berlinale egészét átható "politikai hangulatot".

A társadalmi kérdésekre leginkább nyitott A-kategóriás fesztiválként számon tartott szemle szombat esti díjkiosztó ünnepségen Meryl Steep, zsűri elnöke azt mondta: az európai menekültválságról szóló alkotás elsöprő erővel hatott a nemzetközi zsűrire és képviseli mindazt, amiről a Berlinalénak 2016 februárjában szólnia kell.

Az Észak-Afrikából az Európai Unióba átkelni igyekvő menekültek fő célpontját, a Lampedusa nevű földközi-tengeri szigetet bemutató alkotás rendezője pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy "a tengerbe kell veszniük tragédiák elől menekülő embereknek". "Ebben a pillanatban gondolatban azokkal vagyok, akiknek nem sikerült eljutniuk Lampedusára, a remény szigetére" - mondta Gianfranco Rosi rendező pedig, miután átvette a díjat.

Az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért 18 alkotás versengett a 66. Berlinalén. A zsűri nagydíjával - egy Ezüst Medvével - a többi között a Senkiföldje című Oscar-díjas alkotásáról ismert bosnyák rendező, Danis Tanovic Smrt u Sarajevu (Halál Szarajevóban) című filmjét tüntették ki. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Mia Hansen-Loeve kapta L'avenir (A jövő) című filmjéért.

A fesztivál utolsó napján, vasárnap a díjnyertes alkotásokat vetítették.

A 67. Berlinale 2017. február 9-én kezdődik és ismét 11 napig tart majd.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×