eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szexuális tartalmú műve miatt két évet kapott egy író

Szexuális tartalmú műve miatt két év szabadságvesztésre ítéltek Egyiptomban egy írót, akit eredetileg egyik olvasója jelentett fel arra hivatkozva, hogy a szöveget olvasva súlyosan megbetegedett.

Ahmed Nádzsit egy hónapja első fokon felmentették, de az ügyészség a közerkölcs megsértésére hivatkozva fellebbezett, a fellebbviteli bíróság pedig a maximális büntetést szabta ki rá. A vádirat szerint az író "tollát és elméjét arra használta, hogy a szabadszerelmet hirdetve rontsa a közerkölcsöt".

Nádzsi Az élet használata című könyvéből az ország legfontosabb irodalmi magazinja, az Ahbár al-Adab még 2014 augusztusában közölt egy részletet. A feljelentő azt állította, hogy a szöveg elolvasása miatt szívritmuszavara támadt és hirtelen leesett a vérnyomása. A szombati ülést vezető bíró a magazin főszerkesztőjét 10 ezer egyiptomi font (körülbelül 350 ezer forint) pénzbírságra büntette.

Az ítélet ellen mindkét érintett fellebbezhet.

Nádzsi korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség a novellában leírt szexuális jelenetet nem fikcióként, hanem a saját élményeinek leírásaként kezelte. "Ahelyett, hogy prózaként tekintenének rá, úgy kezelik, mint egy első szám első személyben megírt újságcikket" - mondta.

Példaként említette, hogy mivel az egyik figurája a történet folyamán hasist fogyaszt, őt magát is kivizsgálták kábítószer-fogyasztás miatt.

Nádzsi szerint annak ellenére fogták perbe, hogy a hatóságok engedélyezték az eredetileg Bejrútban kiadott könyv egyiptomi terjesztését.

A börtönbüntetésre reagálva egyiptomi művészek "égesd el az alkotásodat" címszóval kampányt indítottak el a Facebook közösségi portálon Nádzsi melletti szolidaritásuk jeléül, amelyben arra szólítják fel kollégáikat, hogy a legfelsőbb bíróság épülete előtt összegyűlve égessék el műveiket.

Vasárnap egy neves rovatvezető az al-Makál című napilap címoldalán példátlan támadást intézett Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök ellen. "Az Ön állama egy teokrácia Elnök úr, annak ellenére, hogy állandóan egy modern, polgári államról beszél. Az Ön államának hivatalai utálják az értelmiséget, a gondolatokat és a kreativitást, és csak a képmutatókat, a támogatás és a hízelgés verseinek szerzőit szeretik, csakúgy, mint ahogy az elődje (az iszlamista Mohamed Murszi) idején volt" - írta Ibráhím Ísza.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×