Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyolcórás versenyfilm is szerepel a Berlinalén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolcórás versenyfilmmel szerepel a Berlinalén Lav Diaz fülöp-szigeteki rendező, aki szerint a filmeket nem a hosszúságuk alapján kell megítélni.

A Hele Sa Hiwagang Hapis című produkciót, amely a fülöp-szigeteki forradalmat idézi fel, csütörtökön vetítették le az Arany Medve-díjért folyó versenyben. Az előadás délelőtt fél 10-kor kezdődött és röviddel este hét óra előtt ért véget, közben egyórás ebédszünetet is tartottak.

Nem teljesen szokatlan, hogy egy filmfesztiválon többórás filmet mutassanak be, Tarr Béla hétórás Sátántangója számos filmmustrán aratott sikert.

Lav Diaz a vetítés utáni sajtókonferencián arról beszélt, hogy nem tartja magát egy "lassú film" rendezőjének, bár ekként címkézik alkotását. Úgy vélte, nem fontos egy film hosszúsága. "Ez filmművészet, olyan, mint a költészet, a zene. Olyan, mint a festészet, amelynél a vászon lehet kicsi vagy nagy, ugyanaz a helyzet. A film hosszát sem kell megszabni" - fogalmazott.

Diaz filmje a 19. század végén, a spanyol uralom elleni fülöp-szigeteki felkelés idején játszódik. Főhőse a forradalom egyik vezéralakjának tartott Andres Bonifacio y de Castro, az alkotás azonban számos ember életét követi nyomon, köztük Castro feleségéét. A fiatal forradalmárok sorsát is bemutatja: egyikük, a költő Isagani a vérontás után nem képes többé verset írni.

Bianca Balbuena, a film producere elismerően szólt a Berlinale szervezőiről, mert hossza ellenére beválogatták a produkciót a versenyprogramba.

"A Berlinale megadta nekünk ezt a szabadságot, nem kérték tőlünk, hogy lerövidítsük a filmet. Köszönjük, Berlin" - mondta.

A tekintélyes A-kategóriás filmfesztiválon 19 alkotás verseng az Arany Medve-díjért, amelyet a Meryl Streep vezette nemzetközi zsűri ítél oda. A Berlinale díjait szombaton adják át.