Csütörtökön kezdődik a Cziffra György Fesztivál

InfoRádió / MTI
2016. február 20. 11:36
Csütörtökön kezdődik a most először megrendezendő Cziffra György Fesztivál, amelyen négynapos koncertsorozattal, mesterkurzussal, majd később zenei versennyel idézik meg a legendás zongoraművész alakját. Balázs János művészeti vezető szerint Cziffra a magyar zenei élet "mostohagyereke", akinek régóta kijárt már egy hasonlóan nagyszabású rendezvénysorozat.

A fiatal, Liszt-díjas zongoraművész az MTI-nek felidézte: bár sajnos személyesen nem ismerhette Cziffra Györgyöt - 6 éves volt, amikor a mester elhunyt -, hatása mégis meghatározó volt számára. "A hanglemezein nőttem fel, így ismertem meg a klasszikus zeneirodalom javát. Miatta lettem klasszikus zenész. Kezdetben a zenéje volt rám nagy hatással, később, amikor önéletrajzi könyvét elolvastam, emberi vezércsillagom is lett humánuma, fiatalokat segítő tevékenysége miatt" - fogalmazott Balázs János.

Mint mondta, tíz évvel ezelőtt határozta el, hogy emlékkoncerteket szervez Cziffra tiszteletére, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar zenei élet e "mostohagyerekének" nevére és munkásságára. "Az évente tartott emlékkoncertek egyre több embert vonzottak, így fogant meg bennem egy fesztivál ötlete, amelyhez olyan partnereket, támogatókat találtam, mint a MOM Kulturális Központ, a hegyvidéki önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szamos Cukrászda, mely erre az alkalomra megalkotta a Cziffra-szeletet" - mesélte.

Balázs János elmondása szerint a fesztivál felépítésében átvették Cziffra György franciaországi alapítványának három alappillérre - koncertsorozat, mesterkurzus és zenei verseny - épülő struktúráját. A nagy érdeklődést jelzi, hogy a február 25. és 28. között zajló koncertsorozatra már a fesztivál kezdete előtt egy hónappal minden jegy elkelt, a mesterkurzusra 12 ifjú zongoraművész-jelölt jelentkezett, egy gyerekeknek kiírt rajzpályázatra pedig több mint 600 rajz érkezett be a fesztiválirodába. Az idén országos, a későbbiekben a tervek szerint nemzetközivé terebélyesedő Cziffra György Zongoraversenyt a fesztivál után írják ki a 13-16 és 17-21 éves korcsoportok részére, a versenyt október végén, november elején tartják - részletezte Balázs János.

Úgy vélte, a Cziffra György Fesztivál kapcsán "országos megmozdulás" bontakozott ki: nagyon sokan ajánlották fel a segítségüket, számos Cziffra-relikviát küldtek. "Nagyon jó tudni, hogy Cziffra ennyi embernek ilyen sokat jelentett" - emelte ki Balázs János, aki elmondása szerint először Cziffra nevét szeretné minél ismertebbé tenni, idővel pedig azt reméli, hogy a nagy zongoraművész egész életműve is minél többekhez eljuthat.

A kérdésre, miszerint a számos fesztivál között miben sajátos a Cziffra Györgyről elnevezett sorozat, Balázs János azt emelte ki, hogy itt nemcsak egyfajta zene kerül terítékre, hanem a klasszikus mellett a dzsessz, a népzene, a világzene is képviselteti magát, mindazok a zenék és előadók, akik maguk is bírnak valamit abból az improvizációs készségből, amely Cziffrát jellemezte.

A koncertprogram rangos névsora különböző tematikus napokat takar. Az első koncerten Balázs János válogat Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Cziffra György önéletrajzi könyvéből olvas fel. A második esten Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán, Cziffra György barátai és tanítványai idézik meg a mestert.

A harmadik este az 1940-es, 1950-es évek sanzonjaiból, dalaiból válogat Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea közreműködésével, felidézvén Cziffrának azt az életszakaszát, amikor 1956 előtt bárokban, lokálokban zongorázott és improvizált.

A záróestet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla előadásával; a Záborszky Kálmán vezényelte Zuglói Filharmónia Balázs János szólójával pedig Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét szólaltatja meg.

A fesztivál ideje alatt Cziffra-emlékkiállítást rendeznek a MOM Kulturális Központban többek között plakátokból, eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból, valamint Gyügyi Ödön rajzaiból.

Balázs János elmondta: a Cziffra György Fesztivált minden év februárjában szeretnék megrendezni, már lázasan készülnek a 2017-es rendezvénysorozatra, amelyen több koncert, több különlegesség és igazi sztárvendégek várhatók. A kérdésre, maradnak-e a MOM Kulturális Központban, azt felelte: annyit árulhat el, hogy a MOM-ban mindig is lesznek koncertek.