eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma

Nem az olasz győztes megy az Eurovíziós Dalfesztiválra

Nem a sanremói dalfesztivál győztese, hanem a második helyen végzett Francesca Michielin énekesnő képviseli Olaszországot az Eurovíziós Dalfesztivál május 14-i stockholmi döntőjében.

A vasárnap hajnalban véget ért, az eurovíziós válogatónak is számító sanremói fesztiválon a Stadio nevű együttes győzött Un giorno mi dirai című, egy apa és lánya nehéz kapcsolatáról szóló számával, a ballada és a pop keverékével, de az 1970-es években alakult veterán banda lemondott az eurovíziós részvételről és átengedte azt a második helyezettnek, egy feltörekvő fiatal énekesnőnek, aki Nessun grado di separazione című dalával lépett fel.

A fesztivál után még hosszú órákig nem lehetett tudni, hogy ki képviseli Olaszországot az eurovíziós fesztiválon. Giancarlo Leone, a RAI olasz köztévé vezérigazgatója először azt közölte, hogy a Stadio nem megy el Stockholmban, majd azt mondta, hogy még nem született végleges döntés. Végül maga az együttes öntött tiszta vizet a pohárba vasárnap, bejelentve, hogy "bár nagyon szívesen részt vennének" a fesztiválon, egyéb elfoglaltságaik, köztük egy tervezett turné és az új albumukon végzett munka miatt nem tudnak elmenni Stockholmba és "nagyon örülnének", ha helyettük egy fiatal tehetség képviselné Olaszországot.

Az együttes frontembere, Gaetano Curreri énekes később elismerte, hogy idegennek éreznék magukat az Eurovíziós Dalfesztivál világában, dalukat aligha értené meg annak közönsége, emellett lehetőséget akarnak adni egy fiatal tehetségnek, mert "mások támogatása illik a Stadio stílusához és történetéhez".

A Sanremói Dalfesztivál az egyik legjelentősebb kulturális esemény Olaszországban. Az idei, immár 66. mustra 6,5 millió euró rekordnyereséggel és a fiatal tehetségek váratlanul nagy arányú győzelmével zárult. A verseny öt estén át átlagosan 10,75 millió nézőt vonzott a köztévé képernyője elé, a döntőt több mint 11 millióan nézték a tévében.

Az idei dalfesztivál egyik érdekességeként számos előadó - köztük Eros Ramazzotti, Patty Pravo, Dolcenera és Enrico Ruggeri -szivárvány színű szalagot lobogtatva lépett színpadra, így juttatva kifejezésre támogatását az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának legalizálásáról a parlament előtt fekvő, Olaszországban jelenleg hevesen vitatott törvényjavaslatot.

A fesztivál sztárvendége, a vállaltan homoszexuális Elton John azonban nem ejtett szót a témáról, ő Wonderful Crazy Night című új albumának bemutatására és régi slágereinek felidézésére szorítkozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×