Szlovákia történelmét bemutató kiállítás nyílt Pozsonyban

InfoRádió / MTI
2016. február 12. 17:48
A Nagymorva Birodalom összeomlásáig mutatja be a jelenkori Szlovákia történelmét egy nagyszabású állandó tárlat első része, amely a héten nyílt meg a pozsonyi várban.

A látogatók 1500 kiállítási tárgyon keresztül ismerhetik meg a közép-európai ország területén a történelem előtti idők és a 833-tól a 10. század elejéig tartó Nagymorva Birodalom időszaka között végbement változásokat.

A tárlat fénypontjai közé tartozik egy Zohorból való aranykarkötő. A csaknem 305 grammos ékszer hajdanán egy germán herceg tulajdona volt és fajtája egyik legértékesebbjeként tartják számon Európában.

A tárgyak között szerepel egy nyitrabajnai dísztábla, amelyet a kereszténység első nyomaként tartanak számon Szlovákiában; továbbá a korai és késő bronzkorból való kelta érmék, kerámiák, fegyverek és ékszerek.

A szlovák Nemzeti Múzeum szerint írott emlékek hiányában csupán régészeti és antropológiai leletek árulkodnak a mai Szlovákia területének legkorábbi lakóiról. "Ezek azt bizonyítják, hogy az első lakók félmillió évvel ezelőtt telepedtek le a területen" - közölte az intézmény.

Az év folyamán újabb részekkel egészítik ki a tárlatot, a közép- és a modern korra, valamint a 20. század óta végbement változásokra fókuszálva.