Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oscar-díj - Megkezdődött a szavazás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai filmakadémia pénteken kiküldte a szavazólapokat, ezzel megkezdődött a szavazás arról, hogy idén kik kapják az Oscar-díjat.

A testület több mint 6200 tagja február 23-ig adhatja le voksát a 24 kategória jelöltjeire. A postán vagy az interneten visszajuttatott szavazatokat a PwC dolgozza fel, és mielőtt a február 28-i gálán bejelentik, hogy az egyes kategóriákban ki veheti át az Oscar-díjat, mindössze a könyvvizsgáló két munkatársa tudja a végeredményt. Az Oscar-szavazást több évtizede a tekintélyes cég bonyolítja le.

A legjobb idegen nyelvű film mezőnyében idén Nemes Jeles László rendező Saul fia című holokausztdrámája is szerepel. Magyar film legutóbb 1982-ben nyert, Szabó István Mephisto című alkotása.

Ötvenedik alkalommal van az esélyesek között John Williams zeneszerző - nála többször csak Walt Disneyt jelölték -, de más érdekességek is akadnak. Rekordot írt idén Steven Spielberg, aki producerként kilencedszer szerepel a legjobb film kategóriában: először az E.T. - A földönkívüli, majd a Bíborszín, a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése, a München, a Levelek Ivo Dzsimáról, a Hadak útján és a Lincoln című filmjéért, idén pedig a Kémek hídja című hidegháborús drámája révén jelölték.

A színészi kategóriákban - amelyeket a nem fehér bőrű jelöltek hiánya miatt nagy botrány övez - nyolcan először szerepelnek: Bryan Cranston, Tom Hardy, Mark Rylance, Brie Larson, Charlotte Rampling, Jannifer Jason-Leigh, Rachel McAdams és Alicia Vikander. Öten már nyertek Oscart: Eddie Redmayne, Christian Bale, Cate Blanchett, Kate Winslet és Jennifer Lawrence, aki a maga 25 évével a legfiatalabb négyszeres jelölt.

Sylvester Stallone a hatodik színész, akit kétszer is jelöltek ugyanazon karakter, az ő esetében a bokszoló Rocky megformálásáért. A veterán filmcsillag 1976-ban a legjobb férfi főszereplők között volt esélyes, idén pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjában reménykedhet. Elődei között van mások mellett Al Pacino, akit Michael Corleone szerepéért jelöltek A Keresztapában és A Keresztapa II-ben és Cate Blanchett, aki I. Erzsébetet formálta meg az Elizabeth és az Elizabeth: Az aranykor című filmekben.

Első Oscar-díját nyerheti Chile, Jordánia és Kolumbia, utóbbi kettő a Saul fiával egy kategóriában A sivatagon át, illetve A kígyó ölelése című film révén.