eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Nádas Péter fényképeiből nyílt kiállítás Bukarestben

Nádas Péter fotóiból nyílt kiállítás kedden Bukarestben a Balassi Intézet bukaresti központjának székhelyén, ahol február végéig látogatható a tárlat.

Kósa András László, a szervező intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta: a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonát képező fényképeket tavaly Stuttgartban állították ki szintén a Balassi Intézet szervezésében. A tárlat 47 fényképből áll, ezeket a pályáját fényképészként kezdő író 1959 és 2003 között készítette.

A kiállítás hét témakörbe rendezve követi végig a fény és az árnyék útjait a hatvanas évek elején készített képes tudósítások felvételeitől az ezredforduló tájékán keletkezett minimalista alkotásokig. Tárgyukat tekintve találhatunk szociofotókat, portrékat, természetképeket, csendéleteket - mondta az igazgató.

Emlékeztetett arra, hogy Nádas Péter a román irodalmi piacon az egyik legismertebb magyar író, akinek több könyvét a Curtea Veche kiadó jelentette meg románul Anamaria Pop fordításában. "Azt akartuk, hogy ismét a román közönség figyelmébe ajánljuk Nádas életművét, ezúttal főként a fotóművészeten keresztül" - tette hozzá az igazgató.

A kiállításon Nádas Péter irodalmi munkássága is főszerepet kapott, hiszen Kovács Zsuzsánna rendezésében Corina Grigoras és Sabrina Iaschevici színművészek az író szövegeiből összeállított irodalmi performanszot adtak elő.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×