Felújítják az isztambuli Nagy Bazárt

InfoRádió / MTI
2016. február 2. 14:21
Március végén megkezdődnek Isztambul egyik legfőbb történelmi jelképének, az 1461-ben alapított Nagy Bazárnak a nagyszabású felújítási munkálatai - jelentette be Mustafa Demir, a város Fatih kerületének polgármestere a TVNET török hírtelevízióban.

A polgármester kifejtette: első lépésként a műemlékegyüttes alatt található csatornahálózatot hozzák rendbe, később a belső teret módosítják, több falat megerősítenek, eltávolítanak és oszlopokat cserélnek le, végül pedig a tetőszerkezetet javítják ki. A munkálatok napi huszonnégy órában tíz évig tartanak majd.

Demir elmondta, hogy a látogatók száma éves szinten meghaladja a 91 milliót, így a Nagy Bazárt többen keresik fel, mint bármely más műemléket a világon. A beruházás összköltsége legalább 68 millió euró (mintegy 21 milliárd forint) lesz.

A restaurálást megelőző hatéves tervezési folyamat zárásaként idén januárban a bazár történetében először igazgatótanácsot állítottak fel az átalakítást felügyeletére.

Az épülettömb közel 111 ezer négyzetméteren fekszik, ebből 45 ezer négyzetméter fedett. A bazár területére 11 kapun keresztül lehet belépni, 65 utcában 3600 üzlet kínálja portékáit - olvasható a hivatalos oldalon.

A polgármester azt is megemlítette, hogy a Nagy Bazárhoz tartozó egykori karavánszerájok (törökül: hanok) egy részét hotelekké alakítják át.

Aktivisták az ötletet már a tervezés időszakában kritizálták.

Az isztambuli látványosság a 2012-es James Bond-film, a Skyfall egyik jelenetéből is ismert, amelyben az ügynököt alakító Daniel Craig motorjával végigszáguld az épületegyüttes tetején.

A Nagy Bazár, amelyet a világ első bevásárlóközpontjaként tartanak számon, a felújítási munkálatok alatt is nyitva tart.