eur:
393.2
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az Oscar-esélyek mellett szólt Obama

Barack Obama szerint szélesebb összefüggésben kell vizsgálni a sokszínűséget számon kérő Oscar-vitát: "Ügyelünk vajon arra, hogy mindenki tisztességes esélyt kapjon?" - kérdezte az amerikai elnök az üggyel kapcsolatban.

Obama a The Hollywood Reporter beszámolója szerint a Los Angeles-i KABC tévécsatornán fogalmazta meg véleményét szerdán az egyre nagyobb hullámokat verő Oscar-botrányról. "Úgy vélem, jót tesz a művészetnek, ha mindenki történetét elmesélik", és mindenki az "amerikai család tagjának érezheti magát" - fogalmazott.

A botrány azért pattant ki, mert az amerikai filmakadémia szavazói már a második egymást követő évben csak fehér színészeket jelöltek színészi kategóriákban Oscar-díjra.

A gálát február 28-án rendezik, de néhány sztár már a ceremónia bojkottjára szólított fel, és jelezte távolmaradását a fekete bőrű színészek mellőzése miatt.

Obama arról beszélt, hogy a filmiparban is azt kellene tenni, amit máshol: "Meglelni a tehetségeket, és mindenkinek egyenlő lehetőségeket biztosítani".

Az amerikai filmakadémia a napokban széleskörű változtatások bevezetését jelentette be, amelyekkel a díjakról szavazó tagság sokszínűségét akarják növelni, ugyanis a 6200 fős tagság jelenleg zömmel idősebb fehér férfiakból áll.

A múlt héten a testület kormányzótanácsa arról döntött, hogy kevés kivétellel csak az elmúlt tíz évben aktív filmesek szavazhatnak a díjakról, holott ez korábban élethosszig tartó joga volt minden filmakadémiai tagnak. A kormányzótanácsot három új taggal színesítik és 2020-ra meg fogják duplázni a kisebbségi és női tagok számát is.

Számos tag azonban annak a véleményének adott hangot, hogy a változtatásokkal igazságtalanul teszik bűnbakká az Oscar-akadémia idősebb tagjait, és rasszistaként állítják be őket.

Miközben tüzes hangú tiltakozó levelek árasztják el a filmakadémiát, emberi jogi vezetők és mások szerint a testület nem megy elég messzire a változtatásokban, mint hangsúlyozták: többet kellene tenni azért, hogy az Oscar és a filmipar is befogadóbb legyen.

William Goldstein filmzeneszerző, a filmakadémia régi tagja a Los Angeles Timesban megjelent írásában bírálta a testületet, amiért "a politikai korrektség jegyében megadja magát". Goldstein szerint nem a demográfiai adatokat kellene manipulálni, a változást információs és mentori programokkal lehet elérni.

Paris Barclay, az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) elnöke közleményében azt üzente, hogy Hollywoodban "strukturális változásokra van szükség".

Marc Morial, a National Urban League polgárjogi szervezet elnöke szélesebb, rendszerszintű változásokat sürgetett a filmakadémia elnökének küldött levelében. "Hollywood kommunikációs válságként akarja kezelni a helyzetet, holott a lényeget érintő problémáról van szó" - fogalmazott, rámutatva, hogy teljesen másra van szükség, hiszen a korábbi fogadkozások sem vezettek el a megoldáshoz.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×