Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Oscar-esélyek mellett szólt Obama

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama szerint szélesebb összefüggésben kell vizsgálni a sokszínűséget számon kérő Oscar-vitát: "Ügyelünk vajon arra, hogy mindenki tisztességes esélyt kapjon?" - kérdezte az amerikai elnök az üggyel kapcsolatban.

Obama a The Hollywood Reporter beszámolója szerint a Los Angeles-i KABC tévécsatornán fogalmazta meg véleményét szerdán az egyre nagyobb hullámokat verő Oscar-botrányról. "Úgy vélem, jót tesz a művészetnek, ha mindenki történetét elmesélik", és mindenki az "amerikai család tagjának érezheti magát" - fogalmazott.

A botrány azért pattant ki, mert az amerikai filmakadémia szavazói már a második egymást követő évben csak fehér színészeket jelöltek színészi kategóriákban Oscar-díjra.

A gálát február 28-án rendezik, de néhány sztár már a ceremónia bojkottjára szólított fel, és jelezte távolmaradását a fekete bőrű színészek mellőzése miatt.

Obama arról beszélt, hogy a filmiparban is azt kellene tenni, amit máshol: "Meglelni a tehetségeket, és mindenkinek egyenlő lehetőségeket biztosítani".

Az amerikai filmakadémia a napokban széleskörű változtatások bevezetését jelentette be, amelyekkel a díjakról szavazó tagság sokszínűségét akarják növelni, ugyanis a 6200 fős tagság jelenleg zömmel idősebb fehér férfiakból áll.

A múlt héten a testület kormányzótanácsa arról döntött, hogy kevés kivétellel csak az elmúlt tíz évben aktív filmesek szavazhatnak a díjakról, holott ez korábban élethosszig tartó joga volt minden filmakadémiai tagnak. A kormányzótanácsot három új taggal színesítik és 2020-ra meg fogják duplázni a kisebbségi és női tagok számát is.

Számos tag azonban annak a véleményének adott hangot, hogy a változtatásokkal igazságtalanul teszik bűnbakká az Oscar-akadémia idősebb tagjait, és rasszistaként állítják be őket.

Miközben tüzes hangú tiltakozó levelek árasztják el a filmakadémiát, emberi jogi vezetők és mások szerint a testület nem megy elég messzire a változtatásokban, mint hangsúlyozták: többet kellene tenni azért, hogy az Oscar és a filmipar is befogadóbb legyen.

William Goldstein filmzeneszerző, a filmakadémia régi tagja a Los Angeles Timesban megjelent írásában bírálta a testületet, amiért "a politikai korrektség jegyében megadja magát". Goldstein szerint nem a demográfiai adatokat kellene manipulálni, a változást információs és mentori programokkal lehet elérni.

Paris Barclay, az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) elnöke közleményében azt üzente, hogy Hollywoodban "strukturális változásokra van szükség".

Marc Morial, a National Urban League polgárjogi szervezet elnöke szélesebb, rendszerszintű változásokat sürgetett a filmakadémia elnökének küldött levelében. "Hollywood kommunikációs válságként akarja kezelni a helyzetet, holott a lényeget érintő problémáról van szó" - fogalmazott, rámutatva, hogy teljesen másra van szükség, hiszen a korábbi fogadkozások sem vezettek el a megoldáshoz.