eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"A gyerekeknek anyanyelvi szinten kell kezelniük Bartókot"

Több mint egy milliárd forinttal támogatja a kormány a most kezdődött Bartók-évet, amelynek célja, hogy minél többen megismerjék a zeneszerző géniuszát.

Király Csaba a Bartók Emlékház igazgatója az Este a székelyeknél című Bartók művel nyitotta meg a sajtótájékoztatót, a jól ismert dallamokkal kezdődött meg a Bartók-év is.

A világhírű zeneszerző 135 év született és 70 éve hunyt el. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitóbeszédében bejelentette, hogy a magyar kormány 1,1 milliárd forinttal támogatja a jubileumi programokat.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy immár lejárt a Bartók örökösök jogi felelőssége a művek felett, azonban a magyarságnak irányt kell mutatni a világ számára, újra és újra magas színvonalon feldolgozva Bartók Béla egyetemes életművét.

"Hetven év után változás állt be a Bartók-örökség jogi kezelésében, a kormányzat és a minisztérium nevében is mondom, az együttműködést szeretnénk folytatni, mert ez nem jogi, hanem kulturális kérdés. Ami az egész világon ismertté tesz minket, azt újra és újra fel kell fedezni, hogy a mienk is maradjon."

Káel Csapa, a Művészetek Palotája vezérigazgatója bemutatta azt a grémiumot, amelyben a Zeneakadémia, a MÜPA és mintegy húsz további intézmény és testület, valamint a Bartók-örökösök fognak össze, hogy megszervezzék az emlékévet, amely emlék év egyik különlegessége, hogy 2016-ban és 2017-ben is lesznek programjai, azonban nem lesznek konkrét határai a jubileumi ünnepségsorozatnak, hiszen a szervező grémium egyfajta felütésnek szánja a jubileumi évet, amely olyan visszatérő programokat és szemléletet vezet be, ami később hagyományt teremt.

"Mindnyájan azt szeretnénk, ha minél több magyar és határon túli emberhez eljutna Bartók géniusza. Nagyon reméljük, hogy ezzel az évvel elkezdjük ezt a folyamatos jelenlétet, és sikeresen fogjuk képviselni Bartók Bélát."

Káel Csaba nemcsak a konkrét programokat, hanem a jubileumi év szemléletét, irányvonalait is bemutatta. Bartók-év keretében hangversenyek, opera- és kórusfesztiválok mutatják be Bartók örökségét, kiállításokat és tudományos konferenciákat szerveznek, népdaléneklési és közismereti versenyeket hirdetnek, könyveket, kottákat adnak ki újra és jó néhány friss hangfelvétel is készül majd, valamint nemzetközi szinten is meghirdetik a magyar programokat, illetve egyebek mellett Sanghajban is bemutatkozik a magyar kultúra élen Bartók világa.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora hangsúlyozta azt is, hogy az oktatásban, az ifjúság nevelésében is kulcsszerepe van Bartók művészetének.

"Nagyon fontos az, hogy az iskolákba hogyan jut el Bartók. Mi a Gyermekeknek című művén, illetve Mikrokozmoszán nőttünk fel. A gyerek ösztönösen, anyanyelvi szinten kell hogy kezelje, és emocionálisan is úgy közelítse meg."

Vigh Andrea Káel Csabához hasonlóan szintén az emlékezés folyamatosságára hívta fel a figyelmet, hiszen jó alkalom lesz a Bartók-év, hogy 2017-ben először rendezzék meg a Zeneakadémián a Nemzetközi Bartók Versenyt, amelyet a későbbiekben kétévente a művész új és új oldalait felfedezve más-más tematika alapján rendeznek majd meg.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×