Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A csángó kultúra legnagyobb seregszemléje a Csángó Bál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Immár huszadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Csángó Bált. A szombati esemény az elmúlt évek legsikeresebb programjaiból kínál válogatást. Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságnak elnöke szerint a rendezvény az elmúlt két évtizedben nagyban hozzájárult a csángó kultúra fennmaradásához, megerősödéséhez.

Húsz év alatt ez a rendezvény a csángó kultúrának a legnagyobb seregszemléjévé tudta kinőni önmagát. Új helyszínen rendezik meg, de továbbra is a köztársasági elnök fővédnöksége mellett és a kormány egy tagjának a részvételével. Idén Trócsányi László igazságügyi miniszter fogja a köszöntő megnyitót mondani - ismertette Németh Zsolt.

Kifejtette: a színpadi program összeállításában pedig fontos elem, hogy az elmúlt húsz esztendőnek a legsikeresebb műsorszámaiból összeállított válogatást nézhet meg a közönség. Ennek a gerincét a Moldvából és a Gyimesből érkező idősebb és fiatalabb hagyományőrzők fogják adni. Együtt fognak fellépni azokkal a magyarországi együttesekkel, akik a csángó kultúrából inspirálódnak - például a Dresch jazz quartet, a Zurgó zenekar vagy a Válaszút együttes.

A színpadi program mellett hagyományosan nagy szerepe van még a kapcsolódó, kiegészítő programoknak: képzőművészeti kiállítás, tudományos előadások, csángókra vonatkozó könyvbemutatók, táncház - tette hozzá.

Ami a lelki és szellemi tartalmát illeti a Csángó Bálnak, ez a rendezvény egy egyedülálló kultúrára, a csángó kultúrára próbálja meg ráirányítani a figyelmet, és ezzel együtt azokra a politikai-gazdasági-kulturális folyamatokra is, amelyek károsan hatnak a csángók megmaradására, és keresi azokat az eszközöket, hogy miként lehetne hatékonyan segíteni a politikai cselekvést a megmaradás érdekében - hangsúlyozta az elnök.

Azt gondolom, hogy a csángóknak az ismertsége Magyarországon nagyon látványosan megnőtt, nem kis részben a Csángó Bálnak és számos hasonló kezdeményezésnek köszönhetően - mondta Németh Zsolt.

Nehéz megállapítani, hogy hol tart a csángók megmaradásának a programja. De az biztos, hogy sikerült Romániában is csökkenteni az előítéleteket a csángókkal szemben. Ebben közrejátszottak az olyan fontos nemzetközi kezdeményezések is, mint az Európa Tanácsban a csángó jelentés elfogadása. Tehát növekedett a román hatóságok türelmi küszöbe a csángók iránt - fogalmazott.

De hogy vannak még feladatok, az a hitélet területén nagyon egyértelműen látszik. A katolikus egyház részéről a magyar nyelvű, anyanyelvi hitgyakorlatnak a feltételei még továbbra sem biztosítottak. Tehát vannak még bőven az elkövetkezendő időre maradó feladatok, amelyeket a kétoldalú párbeszédben a magyar kormányzatnak Románia irányában hatékonyan és határozottan képviselnie kell - mondta az országgyűlés külügyi bizottságnak fideszes elnöke.

Hanganyag: Király István Dániel