eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szombaton lesz A Dal első elődöntője

Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: a Duna és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című showból hatan jutnak be a középdöntőbe. A február 27-i döntőben derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a májusi stockholmi nemzetközi megmérettetésen.

A 61. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül az első elődöntőben tíz lesz látható-hallható. A műsor sztár fellépője Király Viktor lesz.

A szombat esti műsorban Benji - Kötéltánc (zeneszerző: Pál Benjamin; szövegíró: Hujber Szabolcs, Máté Gyárfás), a ByTheWay - Free to Fly (szerzők: Vaura Bence, Szikszai Péter, Feng Ya Ou Ferenc, Szűcs Norbert), az Egy Másik Zenekar - Kéne közös kép (Bartalos Jenő, Takács Zoltán Jappán), Freddie/Fehérvári Gábor Alfréd - Pioneer (Szabó Zé; Csamai Boglárka), Mohamed Fatima - Ott leszek (Burai Krisztián, Mohamed Fatima; Kotsy Krisztina), a Mushu - Uncle Tom (Isaak Palmer, Kozák Örs, Kert Antal), Odett - Stardust (Polgár Péter, Polgár Odett), Tolvai Reni - Fire (Tolvai Reni, Szepesi Zsolt; Todd Williams), Török Jázmin - Power of Love (Török Jázmin) és Veres-Kovács Petra - Singing Peace (Subecz Tamás; Veres-Kovács Petra) című dala hangzik el.

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Zséda (Zsédenyi Adrienn) többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes; Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója; Pierrot zenei producer és előadó; valamint Both Miklós zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója szerepel.

Az ötödik zsűritag idén is a közönség: a nézők A Dal 2016 applikációval ingyen pontozhatnak és szavazhatnak a produkciókra, az adás ideje alatt a verseny honlapján (mediaklikk.hu/adal) is lehet voksolni, emellett megmarad a hagyományos sms-pontozás, illetve szavazás lehetősége. A nézők az egyes produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontozhatják kedvenceiket. Ezeket a pontszámokat összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának elküldésével.

A Dal 2016 két műsorvezetője Tatár Csilla és Harsányi Levente.

A második elődöntőt január 30-án, a harmadikat február 6-án szombaton rendezik. A három elődöntőből hat-hat dal, összesen 18 kerül a középdöntőkbe. A február 27-i döntőbe nyolc (a két középdöntőből négy-négy) dal jut. A fináléban elhangzó nyolc dal közül a zsűri választja ki a legjobb négy produkciót, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 10. és 14. között a svéd fővárosban, Stockholmban.

A nézők idén is voksolhatnak a dalokhoz készült akusztikus verziókra: kétfordulós online szavazáson dől el, melyik dal nyerje A Dal 2016 Akusztik fődíját. A hangfelvételeket a Petőfi Rádió játssza le, a videók A Dal 2016 hivatalos oldalán lesznek elérhetők, a szavazás az első elődöntő dalainak elhangzása után indul. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában.

Lesz két új különdíj: A Dal 2016 Felfedezettje díj, amelyet a zsűri ítél oda, valamint A Dal 2016 Legjobb Dalszövege díja, amelyet a 10 tagú előzsűri, valamint a nézők online szavazatai alapján adnak át. A jelölt pályaművekből bárki készíthet remixet, közülük a legjobbat a Petőfi Rádió szakmai zsűrije választja ki.

Az érdeklődők extra tartalmakat találnak A Dal megújult honlapján, a mediaklikk.hu/adal oldalon, valamint a produkció Facebook oldalán.

Az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyar válogatójába 372 pályaművet neveztek, a mezőnyt az előzsűri szűkítette le 30-ra. Az Eurovíziós Dalfesztivál adásait évről évre több száz millióan nézik. Az idei, sorrendben 61. versenyt májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bécsi versenyen Mans Zelmerlöw svéd énekes győzött Heroes című dalával. Magyarország képviseletében Csemer Boggie, A Dal 2015 győztese a 20. helyen végzett Wars For Nothing című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×