eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bemutatták a Goebbels szerelméről szóló filmet

Nem talált egyértelmű fogadtatásra a Joseph Goebbels, a második világháborús náci rendszer hírhedt propagandafőnöke és Lída Baarová korabeli híres cseh színésznő szerelmi viszonyáról készült cseh film. A Lída Baarová című, hatalmas érdeklődéssel várt alkotást a hét első felében mutatták be először Pozsonyban, majd szerdán este Prágában.

Filip Renc, az életrajzi dráma neves rendezője másfél évtizednyi előkészületek, viták és a forgatókönyv többszöri átírása után vitte filmre a történetet. Goebbels és Baarová a múlt század harmincas éveiben ismerkedett meg, amikor a náci Németország folyamatosan erősödött. Goebbels a színésznő miatt el akart válni feleségétől, de a válást Hitler megakadályozta. Baarovát a háború után kollaborációval vádolták meg, és több mint egy évet börtönben töltött. Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után elhagyta Csehszlovákiát, az ötvenes években spanyol és olasz filmekben is játszott, egyebek között Federico Fellini alkotásaiban. A cseh színésznő 2000-ben, 86 évesen az ausztriai Salzburgban halt meg, és Prágában van eltemetve. A film forgatókönyvét Ivan Hubac írta.

Goebbels szerepét Karl Markovics osztrák, míg Baarová szerepét Tatiana Pauhofová szlovák színésznő alakítja. Gustav Frölich, a múlt század harmincas és negyvenes évei német filmcsillagának szerepét Gedeon Burkhardra bízták, akit egyebek között a Rex felügyelő sorozatból ismerhetnek a nézők. Tána Pauhofová, aki a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház tagja, legutóbb Agnieszka Holland lengyel filmrendező Égő csipkebokor című filmjében aratott nagy sikert. A film Jan Palach cseh egyetemista hősi tettét, tragédiáját viszi színre. Palach 1969 januárjában a prágai Vencel téren felgyújtotta magát, hogy felrázza a prágai tavasz erőszakos eltiprása miatt letargiába esett cseh társadalmat.

A film prágai bemutatóján Milos Zeman cseh államfő is megjelent. "Gratulálok a nagyszerű alkotáshoz" - mondta Zeman a moziterem előtt az őt fogadó Rencnek, aki az elnök közismert támogatójának számít.

A szlovák és a cseh lapokban megjelent első ismertetések, méltatások visszafogottan értékelik az alkotást. A Právo című prágai lap kritikusa szerint a film érdekes, de jó lett volna elkerülni a közhelyeket és a kliséket. Más értékelések szerint a film témája az, amely elsősorban vonzani fogja a mozikba az embereket. A pozsonyi Aktuality.sk internetes hírportál szerint közepes, vagy gyenge film született. A Deník N című lap pedig egyenesen csalódásról ír, s úgy látja, hogy a produkció méltán pályázhat az idei év egyik legrosszabb filmjének címére.

A Lída Baarovát csütörtöktől vetítik a cseh mozik. Rekordszámú, majdnem kétszáz filmszínházban játsszák. Az érdeklődés nagy, az első napok vetítéseire a mozik többsége már most telt házat jelentett. A film iránt külföldön is nagy az érdeklődés, például az osztrák köztévé, az ORF már meg is vette a vetítés jogát - mondta újságíróknak Filip Albrecht, a film külföldi forgalmazását biztosító Global Screen társaság képviselője. A Lída Baarová bemutatása iránt francia, olasz, spanyol, brit, német, kelet-európai, kínai, japán, dél-koreai filmforgalmazók is érdeklődnek. Az alkotás külföldi premierje februárban a berlini filmfesztiválon lesz.

A film költségei meghaladták a 80 millió koronát (910 millió forint), a cseh állam 15 millióval támogatta az alkotást.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×