eur:
394.24
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

A magyar kultúra napja Budapesten

Könyvtári körséta, tárlatvezetések, előadások, koncert és rendhagyó irodalomóra is várja az érdeklődőket Budapesten a magyar kultúra napja alkalmából péntektől vasárnapig - számol be az MTI.

Az Országos Széchényi Könyvtár látogatói (OSZK) ingyenes körsétán tekinthetik meg az épületet, a különböző szinteket, a könyvtári gyűjteményeket és az olvasói termeket, míg a Propaganda az első világháborúban című kiállítást Katona Anikó, Rózsafalvi Zsuzsanna és Boka László kuratátorok mutatják be. A könyvtárba beiratkozók ezen a napon 50 százalék kedvezményt kapnak az éves könyvtárhasználati díjból.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában pénteken az épületében látható, Róth Miksa által készített címeres üvegablakok történetét feldolgozó új kiadványt mutatják be, valamint a levéltári digitalizálás legújabb eredményeiről és tapasztalatairól hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A Várkert Bazárban a Koszta József-kiállítást Szinyei Merse Anna művészettörténésszel, a tárlat kurátorával tekinthetik meg a látogatók. A múzeumpedagógiai foglalkozások résztvevői Koszta József festészetét vizsgálva megismerhetik többek között a komplementer színek hatását, a fények és árnyékok játékának kifejező erejét. A tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai foglalkozásokra előzetes regisztráció szükséges.

Kölcsey titka - a Himnusz kultusza címmel Kulin Ferenc irodalomtörténész tart előadást a Magyarság Házában. A 60 perces rendhagyó irodalomórán a részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges. Ezen a napon a Mi, magyarok kiállítás is díjmentesen látogatható.

Mi lárma ez megént? címmel ad Petőfi Sándor verseiből koncertet a Bob és Bobék Orchestra pénteken és szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A vetítéssel is kísért zenés-verses előadáson a Bob és Bobék Orchestra tagjai - Horváth Kristóf, Dévényi Zoltán, Eged Márton és Szarvas Dávid - mellett közreműködik Ál Tamás és Miklós Melánia.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) volt és jelenlegi hallgatói adják elő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) zeneszerző szakos és az LFZE-SZFE alkalmazott zeneszerző szakos hallgatóinak megzenésített verseit a Nyertes dalok - győztes előadók című ingyenes koncerten pénteken az Ódry Színpadon.

A Néprajzi Múzeumban Torday Emil Afrika-kutatóról tart előadást pénteken Földessy Edina muzeológus, szombaton a padlástér raktárait Perger Katalin restaurátor mutatja be. A program előzetes bejelentkezéshez kötött.

A Tabán Artmoziban a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön Fonyó Gergely személyes hangvételű, lírai portréfilmje látható Cseh Tamásról. A belépés díjtalan, ingyenes jegy a Tabán mozi pénztárában igényelhető.

Kölcsey és kora címmel ünnepi gálaműsorra invitálja a közönséget a Bánffy György Kulturális Szalon és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület vasárnap a Duna Palotába. Az esten közreműködik a Duna Művészegyüttes, a Józsefvárosi Cigányzenekar, Kassai István Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kolti Helga színművész és Rubold Ödön színművész.

A Klebelsberg Kultúrkúria Kocsis István A Tér című monodrámájával indítja új színházi sorozatát pénteken. A darab Bolyai János életét mutatja be Sebestyén Aba marosvásárhelyi színész tolmácsolásában, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátékában, Török Viola rendezésében.

Az egyházi liturgia régi és mai tárgyait vonultatja fel a pénteken nyíló Úrihímzés - habán kerámia - ónedény című kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A kortárs magyar irodalom népszerűsítésért indít programsorozatot a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) a magyar kultúra napján. A pénteki első est vendége Vámos Miklós és Bornai Tibor lesz az intézmény zenei gyűjteményének épületében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×