eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Padlásséta és előadások a Néprajzi Múzeumban

A padlástéri raktárak látogatása, előadások és szakmai séták is várják az érdeklődőket a budapesti Néprajzi Múzeumban a magyar kultúra napjához kapcsolódva csütörtöktől szombatig.

Csütörtökön a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került ezüst mentekötőt, a nyugat-dunántúli cigányvajdák vajdaláncként használt tárgyát ismerhetik meg az érdeklődők. Kemecsi Lajos főigazgató köszöntője után az ötvös remekmű kalandos történetét, a vajdaság intézményével kapcsolatos tudományos elképzeléseket és a tárgy múzeumi gyűjteményben elfoglalt helyét Szuhay Péter romakutató, gyűjteménykezelő muzeológus mutatja be - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A híres Afrika-kutató, Torday Emil négyezer tárgyat tartalmazó gyűjtésének második legnagyobb gyűjteményével a Néprajzi Múzeum büszkélkedhet. A magyar kultúra napján, pénteken Földessy Edina muzeológus előadásában az érdeklődők Torday Emil zeneszeretetéről, vadászszenvedélyéről, barátságairól és kutatási moráljáról hallhatnak, valamint olyan további aspektusokat ismerhetnek meg, amelyek a kiállításból nem olvashatók ki.

A múzeum munkatársai szombatonként 11 órától szakmai vezetést tartanak. A program érdekessége, hogy a vezetés helyszíne hétről hétre változik: a kínálatban állandó és időszaki kiállítások, épületséta, műhelylátogatás és raktárlátogatás is szerepel.

A padlástéri raktárak a látogatók előtt általában zárva vannak. A máskor nem látogatható terek bemutatásakor a fantasztikus tárgyak mellett a múzeumban folyó preventív műtárgyvédelemmel ismerkedhetnek az érdeklődők Perger Katalin restaurátor vezetésével. A raktárak kis mérete és a műtárgyak miatt a férőhelyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett programok ingyenesek, a részvételhez elegendő múzeumi belépőjegyet váltani.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×