Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Érezze magát egy 19. századi párizsi szalonban a Zeneakadémián!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Híres operák zongoraátiratai és nagy komponisták zenei variációi is elhangzanak Balázs János szombaton kezdődő új koncertsorozatán a Zeneakadémia nagytermében. A Zongora 1-ben című sorozat koncertjei előtt a műsorhoz illő italt szolgálnak fel a közönségnek, visszaidézve a 19. századi párizsi szalonok hangulatát. Az operaátiratok között Balázs János saját munkái is felcsendülnek.

A fiatal Liszt-díjas zongoraművész (bérletbe is foglalt) szólóestjei új irányvonalat jelentenek a hazai zongoraestek világában - emelik ki az ajánlóban, hozzátéve, hogy az egyrészes (60-65 perces) koncertek lehetővé teszik a koncertlátogató közönségnek az este folytatását más programokkal. A koncertek előtt a tematikusan felépített zongoraest műsorához illő italt szolgálnak fel a közönségnek.

Ilyesformán megpróbálják visszaidézni a 19. századi párizsi szalonok hangulatát - azokét a szalonokéit, amelyek megannyi nagy művésznek, így Lisztnek és Chopinnek is társadalmi életük színterei voltak.

Az MVM Koncertek keretében megvalósuló sorozat első, szombati alkalma a Holdfény és álmodozás címet viseli; a műsorban Beethoven Holdfényszonátája, Schumann Gyermekjeleneteinek Álmodozás című darabja, Chopin Barcarole című műve és Liszt Dante-szonátája is elhangzik.

Április 4-én a ZongOpera című koncerttel folytatódik a sorozat; híres Wagner-, Donizetti-, Verdi- és Mozart-operák Liszt-féle zongoraátiratai mellett felcsendülnek Balázs János saját átiratai is (Puccini-Balázs: Gianni Schicchi - O mio babbino; Mascagni-Balázs: Parasztbecsület - Intermezzo).

A Variációk címet viselő október 24-i zárókoncerten Beethoven Eroica-variációi, Schumann Abegg-variációi, Chopin Variations brillantes című műve és Brahms Paganini-variációi mellett elhangzik Mozart Hull a pelyhes fehér hó című gyermekdalra írt 12 variációja is.

Szóban is beavatják majd a közönséget a zenék titkaiba, hiszen a bonyolultabb variációknál a kiinduló alapdallam sokszor már nem is érzékelhető.