Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesten talált kincset állítanak ki a Szlovén Nemzeti Galériában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyik legünnepeltebb szlovén realista festő, Ivana Kobilca (1861-1926) egyik legjobb művét "találták meg" Budapesten, és állítják ki egy éven át a ljubljanai Szlovén Nemzeti Galéria állandó tárlatának részeként - jelentette az STA szlovén hírügynökség.

A szlovén nemzeti galéria állandó gyűjteménye jelenleg átrendezés alatt áll, s amikor majd január 27-én újra megnyílik egy felújított épületszárnyban, annak része lesz a Karosszékben ülő nő című, kedden Ljubljanába megérkezett festmény is a művész két másik jeles alkotásával együtt.

Ferdinand Serbelj, a galéria kurátora szerint a budapesti Szépművészeti Múzeumtól kölcsönvett festménnyel együtt Kobilca párizsi korszakának legjavát tudják bemutatni az új kiállításon.

A szlovén hírügynökség szerint az ismeretlen nőt karosszékben ábrázoló festményt 1895-ben Budapesten állították ki Kobilca egy önarcképével együtt. A festő emlékiratai szerint az önarcképet meg akarta vásárolni Ferenc József, de azt Kobilca nem adta el neki, ehelyett vette meg a császár a Karosszékben ülő nőt, amelyet maga az alkotó az egyik legjobb munkájának tartott.

A kiállítás után a festmény Budapesten maradt, de nem tudni pontosan, hogy később mi lett a sorsa - közölte a kurátor a hírügynökséggel. A Szlovén Nemzeti Galéria két éve elkezdett előkészíteni egy retrospektív kiállítást a szlovén realisták műveiből "és a budapesti múzeum raktárában megtalálta a festményt" - olvasható az STA jelentésében.