eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az év krónikája, május-június: Kirobbant a FIFA korrupciós botránya

Nagy-Britanniában abszolút többséget szerzett a konzervatív párt, több baleset is történt a Magyar Légierő Gripenjeivel, elnyerte a Saul fia a zsűri nagydíját Cannes-ban, kirobbant a FIFA korrupciós botránya és elfogadták a jövő évi költségvetést. A legfontosabb májusi és júniusi események az InfoRádióban.

Nagy-Britanniában abszolút többséget szerzett a konzervatív párt, több baleset is történt a Magyar Légierő Gripenjeivel, elnyerte a Saul fia a zsűri nagydíját Cannes-ban, kirobbant a FIFA korrupciós botránya és elfogadták a jövő évi költségvetést. A legfontosabb májusi és júniusi események az InfoRádióban.

Egy nappal a szokásos május 1-jei majális után Nagy-Britanniában megszületett Charlotte Elizabeth Diana, Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa és Katalin hercegnő második gyermeke, pár nappal később pedig a brit parlamenti választásokon meglepetésre abszolút többséget szerzett a kormányzó Konzervatív Párt. David Cameron kormányfő győzelme nyomán bejelentette, hogy még 2017 vége előtt kiírják a népszavazást a brit európai uniós tagságról.

"Azt látjuk, hogy az utóbbi 30 évben fokozatosan átalakult a brit politika, és most már végképp olyan kérdések, amik egész Európát foglalkoztatják - a bevándorlás, az egészségügy, munkavállalás - ezek más típusú válaszokat igényelnek, mint eddig és valószínűleg a konzervatívok ezt tudták meglovagolni. Azt is látnunk kell, hogy a konzervatívok koalíciós partnere, a liberális demokraták, nagyon csúfos vereséget szenvedtek" - mondta Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

8-án, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár Moszkvában aláírt egy sor megállapodást, amely a két ország gazdasági kapcsolatainak elmélyítését célozta, Budapesten a Fővárosi Ítélőtábla lényegében helybenhagyta a romagyilkosságok ügyében korábban első fokon kiszabott három tényleges életfogytiglant és a negyedrendű vádlott 13 éves fegyházbüntetését.

"Elsőrendű vádlott bűnös emberölés bűntettében, részben mint tettes, részben mint társtettes, ezért a törvényszék őt halmazati büntetésül, mint bűnszervezetben elkövetőt, életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltásra ítéli" - hirdette ki az ítéletet Miszori László, az ügyben korábban, első fokon eljáró bírói tanács elnöke.

Május 9-én Moszkvában monumentális díszszemlével ünnepelték a második világháború befejeződésének hetvenedik évfordulóját. A Kreml Ukrajna-politikája miatt nem voltak jelen az ünnepségen az Egyesült Államok, az EU és az uniós tagállamok vezetői.

13-án a Vatikán bejelentette, hogy elismeri a palesztin államot, Izrael azonnal elítélte a döntést, 16-án pedig Egyiptomban halálra ítélték a 2013-ban megbukott Mohamed Murszi volt iszlamista államfőt és további 106 vádlottat, amiért 2011-ben "külföldi fegyveresek" segítségével, több ember halálát okozva törtek ki börtönükből.

Budapesten 16-án kezdődött a NATO parlamenti közgyűlésének három napos tavaszi ülésszaka, és szintén ezen a hétvégén a főváros XII. kerületében az alacsony részvétel miatt érvénytelennek bizonyult a Normafa rendezési tervével kapcsolatos helyi népszavazás. Mivel azonban a leadott voksok többsége igen volt, az önkormányzat megvalósítja a hat milliárd forintos beruházást.

"Ebben az összegben nincs benne a fogas felújítása és meghosszabbítása. Maga a program 4 év alatt valósítható meg, már ott van az önkormányzat számláján 310 millió forint, ami ez ez évi munkák egy részének a fedezete, ha ezt felhasználtuk, akkor férhetünk hozzá a költségvetésből biztosított összeg másik feléhez" - mondta Pokorni Zoltán polgármester.

18-án az EU Miniszteri Tanácsa úgy döntött, hogy a Földközi-tengeren haditengerészeti műveletet indítanak az Európába irányuló menekülthullám megfékezésére, másnap pedig a magyarországi helyzetről vitáztak az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A vitában felszólalt Orbán Viktor kormányfő is:

"Szerencsésebb lenne, ha a bevándorlás szabályozását tagállami hatáskörbe utalnák. MI az uniós alapszerződés megsértésének tekintjük, ha bárki megpróbál abba beleszólni, hogy mi magyarok miről nyilváníthatunk véleményt, vagy miről nem." - mondta a miniszterelnök.

Később, már júniusban az Európai Parlament határozatban bírálta a magyarországi intézkedéseket, egyebek mellett bírálva a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációt és az azzal összefüggésben indított kormányzati plakátkampányt.

Május 19-én túlfutott a leszállópályán egy magyar Gripen vadászgép egy csehországi hadgyakorlaton, a pilóták nem sérültek meg, később, június 10-én Kecskeméten egy újabb Gripen pilótája szenvedett sérülést, amikor kényszerleszállás után katapultált. Június 25-én kiképzés közben támadt tűz egy Jak-52 oktatógépen, amelynek pilótája súlyos égési sérüléseket szenvedett. A vizsgálat nem talált összefüggést a balesetek között, és rendszerszintű üzemeltetési problémát sem tárt fel.

"A hatóság szerint az eseményt megelőző 6 hónapban a pilóta repülési ideje rendkívül alacsony volt. Közel két órát repült szimulátorral, és 4 és fél órát repült Grippennel. Az összes repült ideje pályafutása során: 1785 óra, ebből Grippenen 568 órát repült." - számolt be Simicskó István honvédelmi miniszter az első baleset vizsgálatáról.

Május 22-én Írországban a világon elsőként népszavazáson döntöttek az azonos neműek házasságának legalizálásáról, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pedig stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.

24-én Lengyelországban Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt jelöltje nyerte meg az elnökválasztást. Svájcban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi tisztújító kongresszusán korrupció vádjával letartóztattak hét FIFA-tisztségviselőt amerikai kérésre. A botrány közepette 29-én újraválasztották az elnöki tisztséget 1998 óta betöltő svájci Joseph Blattert, aki négy nap múlva lemondott, de utóda megválasztásáig helyén maradt.

"A FIFA egészen biztosan sokat veszített a hitelességéből. Ezt jelezték is a szponzorok, akik azt követelték a FIFÁ-tól hogy tegyenek rendet a szervezeten belül. Nehézségekkel fog küzdeni a FIFA, ebben egészen biztos vagyok, de abban nem, hogy teljesen ellehetetlenül." - mondta Dénes Ferenc sportközgazdász.

26-án Nemes Jeles László filmje, a Saul fia elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének Nagydíját és a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját. A filmet az év végén Golden Globe-díjra is jelölték, utoljára 26 éve nomináltak magyar filmet erre a kitüntetésre.

"Körülbelül 10 évvel ezelőtt olvastam Franciaországban egy könyvet, ami a Sonderkommando titkos feljegyzéseit tartalmazta, akiket kényszerítettek, hogy elégessék a krematóriumi holttesteket. Eredetileg ezeket a tekercseket a földbe ásták, utána évtizedekkel később megtalálták őket. Nagyon érdekes volt, mint dokumentum és mint egyenes információ a pokolból. Ez adta a kezdő impulzust. Úgy gondoltam, ez egy olyan közeg, amiben el kellene töltenie egy napot egy filmnek, amiben egy egészen egyszerű történetet mesélhetnénk el" - mondta Nemes Jeles László filmrendező az InfoRádiónak.

Május végén az Országgyűlés a köznevelési törvény módosításával új intézményfajtákat, szakgimnáziumokat és új típusú szakközépiskolákat hozott létre, illetve a Ház változtatott az Európai Bizottság által vizsgálat alá vett reklámadó szabályozásán is.

Június 1-jén a Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra utasított az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt, 94 éves Biszku Béla ügyében, mert a 2014. május 23-i elsőfokú ítéletet annyira megalapozatlannak találta, hogy arra érdemi másodfokú határozatot nem lehetett építeni.

4-én Oroszország közölte: hogy nem kéri visszavételét a világ legfejlettebb országait tömörítő G8 csoportba, ahol tagságát 2014-ben az orosz-ukrán konfliktus miatt függesztették fel, majd a csoport éves csúcstalálkozóját június 7-én és 8-án Oroszország nélkül rendezték meg a németországi Elmauban.

Június 7-én Törökországban az iszlamista gyökerű kormányzó párt, az Igazság és Fejlődés Pártja győzött a választásokon, de 12 év után elveszítette abszolút többségét, így később a kormányalakítási tárgyalások kudarcba is fulladtak és új választásokat írtak ki.

Június 16-án lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Gömöri Zsolt. Május elején került nyilvánosságra, hogy a volt elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére, ám a szervezetet visszaélésekkel, és törvénytelenséggel is megvádolták, később Szabó Lászlót választották meg a szervezet élére.

17-én a Fővárosi Bíróság jogerősen érvénytelenné nyilvánította a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földjeire kiírt pályázatok eredményét. 23-án az Országgyűlés a brókerügyek miatt több ponton szigorította a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást, illetve az adócsomag szintén júniusi elfogadása után a Ház - a szokásosnál fél évvel korábban - elfogadta a 2016. évi költségvetést, amely a GDP 2 százalékának megfelelő hiánnyal számol. A Fidesz az adócsökkentés költségvetésének nevezte a büdzsét, melyet az ellenzéki pártok bíráltak.

"Mit jelent ez a költségvetés ez az emberek számára? Adócsökkentést, hiszen csökkentjük a jövedelemadó mértékét 16%-ról 15%-ra. Családok támogatását, itt a kétgyermekes családok támogatásának növelésére gondolok, az adókedvezmény mértékét fogjuk növelni. Valamint a munkahelyek megtartását is jelenti, hiszen a munkahelyvédelmi akció folytatódni fog 2016-ban is." - mondta Varga Mihály.

Ugyan ezen a napon a Belügyminisztérium bejelentette, hogy technikai okokból felfüggesztik a menekültek visszafogadását más uniós országokból. Másnap Trócsányi László igazságügyi miniszter levélben arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Magyarország tiszteletben tartja az uniós menekültpolitika rendelkezéseit, de technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, mert már képtelen ellátni őket.

Június 26-án dzsihadista terroristák turistákra támadtak Tunéziában és két tengerparti szállodában összesen 37 embert mészároltak le, az Egyesült Államokban pedig a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a szövetségi államok nem tilthatják meg az azonos nemű pároknak a házasságkötést.

27-én, miután kudarcba fulladtak Görögország és a nemzetközi hitelezők tárgyalásai egy új, harmadik mentőcsomagról, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő által kezdeményezett népszavazáson a görögök elutasították a megállapodást.

Június 30-án az Országgyűlés felhatalmazást adott a kormánynak, hogy az rendeletben határozza meg a biztonságos migrációs tranzitországokat, ahonnan az érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×